Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 16:59 |

Članovi Kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa Sobotkom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas s predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Tokom razgovora izraženo je zadovoljstvo prijateljskim odnosima, intenzivnom saradnjom na brojnim poljima, ali i činjenicom da se ona odražava i na kvalitetne ekonomske odnose Bosne i Hercegovine i Austrije.

Iskorištena je prilika da se prijateljskoj Austriji izrazi zahvalnost za sve što decenijama čini za razvoj demokratskih potencijala naše zemlje kao i za učešće u twinning projektu jačanja parlamenata u procesu približavanja Evropskoj uniji. 

Sobotka se danas posebno interesirao za aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine kao i viđenje načina da se otklone zastoji u funkcioniranju institucija BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, te predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović i njegov zamjenik Nikola Špirić iznijeli su svoja viđenja aktuelne situacije i načina na koje je moguće doprinijeti stabilizaciji prilika u našoj zemlji.

Ocijenjeno je da je dijalog najbolji način za pronalaženje rješenja i da treba tražiti kompromise i načine da se on ostvari jer, kako je rečeno, svako odlaganje doprinosi pogoršanju situacije i udaljava nas od željenog prosperiteta i puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zvanična službena posjeta Sobotke nastavljena je nizom susreta sa političkim zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva, zatim austrijskijm privrednicima u BiH te predstavnicimna Jevrejske zajednice BiH - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu