Bosna i Hercegovina     | 21.10.2021. 10:38 |

Lungarotti: Prihvatni centri pripremaju se za zimu, ima mjesta za sve migrante

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Zajedničkim naporima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Službe za poslove sa strancima (SPS) i ostalih partnera, a u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, uvjeti u privremenim prihvatnim centrima (PPC) u Bosni i Hercegovini kontinuirano se poboljšavaju od samog uspostavljanja, a posebno se pripremaju za zimski period.

- Proširujemo kapacitete tranzitnih centara i podržavamo Službu za poslove sa strancima da otvori novu lokaciju Lipa, koja će dodatno primiti 1.500 osoba. Sad nam je u fokusu da migrantima koji su odlučili ostati izvan tranzitnih centara, unatoč raspoloživosti smještajnih kapaciteta, pružamo podršku tamo gdje se nalaze i aktivno promoviramo njihovo preseljenje u sigurnije uslove - kazala je za Fenu šefica Misije IOM-a Laura Lungarotti.

Kako je naglasila, dolaskom hladnijeg vremena IOM kontinuirano radi na informiranju migranata, koji su izvan zvaničnih smještajnih kapaciteta, o mogućnostima njihovog smještanja u privremene prihvatne centre u kojima zasad ima dovoljno smještajnih kapaciteta za sve njih.

- Da, imamo smještajne kapacitete u svim tranzitnim centrima - naglasila je.

U pet prihvatnih centara, kojima upravlja Služba za poslove sa strancima uz podršku IOM-a i drugih partnera, trenutno je 2.707 osoba, a kapacitet je 4.530. Otvaranjem novog privremenog prihvatnog centra Lipa kapaciteti će se povećati za 1.500 kreveta. Među migrantima koji su trenutno u BiH najviše osoba je iz Afganistana i Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Maroko, Alžir, Indija i Sirijska Arapska Republika.

Prema posljednjem prikupljanju i analizi podataka, koje je uradio IOM, procjenjuje se da je oko 1.100 migranata izvan prihvatnih centara, na neslužbenim lokacijama. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu