Svijet     | 21.10.2021. 13:31 |

Rumunski Liberali predložili novog mandatara za premijera

FENA Internet

BUKUREŠT, 21. oktobra (FENA) - Rumunska centristička Liberalna stranka zatražila je od predsjednika Klausa Iohannisa da nominira penzionisanog vojnog generala s četiri zvijezdice, Nicolaea Ciucu, za premijera, u pokušaju da okonča politički ćorsokak u vrijeme rastućeg broja zaraženih od COVID-19.

Rumunija, jedna od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, u političkoj je paralizi otkako je parlament smijenio vladu pod vodstvom Liberala 5. oktobra, što je zaprijetilo ekonomskom oporavku i naporima na smanjenju golemih budžetskih i trgovinskih deficita.

Cicua, 54, liberal koji trenutno služi kao vršilac dužnosti rumunskog ministra odbrane, bio je angažovan u vojnim kampanjama pod američkim vodstvom u Iraku.

Ukoliko ga nominira Iohannis tokom dana, on bi imao deset dana da sačini sastav vlade i da ga podnese parlamentu na glasanje o povjerenju.

- Ovo je prijedlog koji smo iznijeli predsjedniku u cilju deblokiranja političke situacije i rješenja duboke zdravstvene krize - izjavio je vršilac dužnosti premijera Florin Citu novinarima

Iohannisov prvi kandidat za premijera, Dacian Ciolos, nije uspio dobiti parlamentarno povjerenje za svoju manjinsku vladu u srijedu.

Očekuje se da Iohannis nominira novog mandatara za premijera tokom dana, nakon što dovrši konsultacije sa svim parlamentarnim strankama, koje mogu predložiti predsjedniku vlastite kandidate za premijera.

 Cituova koalicija raspala se u ovom mjesecu nakon što je Ciolosova stranka USR povukla svoje ministre u sporu oko fonda za regionalni razvoj koji je također koštao Cituovu vladu većine.

Vladajući Liberali, USR i stranka UDMR manjinskih Mađara kontrolirali su 57 posto mjesta u parlamentu prije raspada koalicije, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vučić: Njemačka vodi "brutalnu kampanju" za prijem Kosova u Vijeće Europe

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel