Svijet     | 21.10.2021. 13:58 |

Stotine bolničkih radnika protestuje u centru Atine

FENA Internet

ATINA, 21. oktobra (FENA) – Na stotine grčkih državnih bolničkih radnika marširalo je u četvrtak centrom Atine u okviru 24-satnog štrajka u znak protesta zbog manjka bolničkog osoblja i obavezne vakcinacije protiv koronavirusa.

Petstotinjak bolničkih radnika protestovalo je u centru prijestolnice, prolazeći pokraj zgrade parlamenta ka ministarstvu zdravstva, uzvikujući parole i držeći transparente.

Sindikati koji zastupaju liječnike, bolničarke i ostalo medicinsko osoblje protestuju protiv vladinih planova za koje tvrde da pogoršavaju manjak bolničkog osoblja i dovode do dužeg radnog vremena slabeći radnička prava. Medicinski radnici također traže da budu uvršteni u listu profesija koje primaju više plate zbog “teškog i nezdravog rada”.

Sindikati se također protive suspenziji nevakcinisanih zdravstvenih radnika, tvrdeći da to samo vodi do novih nestašica osoblja. Suočena s rastućim brojem zaraženih i nevoljnošću mnogih da se vakcinišu, vlada je uvela niz poticaja i kazni kako bi ohrabrila Grke da prime vakcinu protiv COVID-19.

Vakcinacija je obavezna za zdravstvene radnike i one koji rade u stračkim domovoma, dok su oni koji to odbiju suspendovani s radnog mjesta. Samo nešto više od 60 posto grčkog stanovništva od oko 11 miliona ljudi potpuno je vakcinisano protiv COVID-19, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu