Stranačke aktivnosti     | 21.10.2021. 14:05 |

Saopćenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

Demokratski narodni savez ukazuje na potrebu proširenja liste lijekova koje pokriva Fond zdravstvenog osiguranja.
Tokom pandemije korone, Vlada Srpske je donijela odluku da se svim građanima Republike Srpske pruža zdravstvena usluga, bez obzira na status osiguranja i DNS je saglasan sa tom odlukom.

Međutim , mnogi lijekovi koji su građanima neophodni ne nalaze se na tzv. pozitivnoj listi lijekova i naše stanovništvo ih mora kupovati, što im predstavlja značajan trošak, naročito starijoj populaciji.

Stručna analiza zdravstvenog odbora DNS-a pokazala je da bi bilo opravdano da lijekovi za terapiju bola, poput diklofenaka i ketoprofena, budu za građane besplatni, na ljekarski recept, kao i par antibiotika širokog spektra, naročito u pandemiji dosta korišteni azitromicin, te amoksicilin sa klavulanskom kiselinom.

Stavljanje ovih lijekova na pozitivnu listu lijekova za FZO ne bih predstavljalo značajan trošak, a našim sugrađanima bi značajno pomoglo da im liječenje bude dostupno.


Demokratski narodni savez 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

DNS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost DNS-a

Saopćenje za javnost DNS

Saopćenje za javnost DNS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu