Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 13:26 |

Tuzla - Međunarodnom konferencijom obilježen Dan mentalnog zdravlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25.oktobra (FENA) -Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Fenix“, danas je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Tuzli upriličilo međunarodnu konferenciju na temu „Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti“, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.

Konferenciji su uime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić.

Premijer Hodžić je ovom prilikom rekao da je mentalno zdravlje  problem koji tišti kompletno društvo, te da je mentalno zdravlje pojedinca mentalno zdravlje svih članova zajednice.

-Koliko se brinemo o mentalnom zdravlju pojedinca toliko moramo brinuti i o mentalnom zdravlju društva u cjelini. Zabrinjavajući je podatak da najmanje jedna trećina ukupne svjetske populacije ima neki od mentalnih poremećaja. Upravo zbog toga, u okvirima obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja moramo skrenuti pažnju na nejednakosti u brizi o mentalnom zdravlju“, kazao je Hodžić, ukazujući i na posljedice koje pandemija ostavlja na mentalno zdravlje u društvu. 

U saopćenju se navodi da je problem mentalnog zdravlja  postao izraženiji jer je pandemija COVID-19 pogoršala mentalno zdravlje pojedinaca, povećavajući incidencu psihičkih smetnji i pogoršavajući postojeće smetnje. Također, tu je i društvena stigmatizacija onih koji se usude javno progovoriti i suočiti i sebe i okolinu s duševnim smetnjama, mentalnim poremećajima i psihosocijalnim invaliditetom, rečeno je ovom prilikom.

Cilj konferencije je poslati snažnu poruku o značaju aktivizma u mentalnom zdravlju, važnosti i ulozi korisničkih udruženja, kao i mentalnog zdravlja općenito, naročito u uslovima pritiska kakve je nametnula pandemija.

-Udruženja poput Fenix-a imaju posebnu ulogu u društvu, ulogu da promoviraju, usmjeravaju i aktivno djeluju na polju zaštite mentalnog zdravlja i ja im se u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaljujem za sve što rade, te ih pozivam da zajedno radimo na zaštiti mentalnog zdravlja, kako pojedinaca, tako i zajednice u cjelini“, rekao je premijer Hodžić ovom prilikom. 

Pored delegacije Vlade TK, današnjoj konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu