Svijet     | 26.10.2021. 08:32 |

SAD uvodi obaveznu vakcinaciju za većinu prekookeanskih putovanja

FENA Internet

WASHINGTON, 26. oktobra (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak naredbu kojom se uvodi obavezna vakcinacija za većinu prekookeanskih putovanja i ukida ekstremna ograničenja za Kinu, Indiju i Evropu od 8. novembra, objavila je Bijela kuća.

Vanredna ograničenja za putovanja u SAD prvi su put uvedena početkom 2020. kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusa. Ova ograničenja su se odnosila na većinu neameričkih stanovnika koji su posljednjih 14 dana boravili u Britaniji, 26 schengenskih zemalja u Evropi bez graničnih kontrola, Irsku, Kinu, Indiju, Južnu Afriku, Iran i Brazil.

SAD nastoje da se udalje od ograničenja za svaku zemlju pojedinačno što je prethodno bilo na snazi zbog pandemije COVID-19 i odobre putovanja koja u potpunosti zavise od vakcinacije kako bi se unaprijedio siguran nastavak zračnog putovanja širom svijeta do SAD-a, stoji u Bidenovom proglasu, prenosi Reuters.

Bijela kuća je potvrdila da su mladi do 18 godina starosti izuzeti od novih pravila o obaveznoj vakcinaciji. Putnici koji nisu turisti iz gotovo 50 zemalja u kojima je stopa vakcinacije niža od 10 posto čak će imati pravo na izuzeće od smjernica. Oni će se morati vakcinisati u roku od 60 dana nakon dolaska u SAD. 

U ovu grupu spadaju Nigerija, Egipat, Alžir, Armenija, Mijanmar, Irak, Nikaragva, Senegal, Uganda, Libija, Etiopija, Zambija, Kongo, Kenija, Jemen, Haiti, Čad i Madagaskar.

Bijela kuća je prvi put objavila 20. septembra da bi početkom novembra mogla ukinuti ograničenja za potpuno vakcinisane putnike iz 33 zemlje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu