Kultura     | 28.10.2021. 09:13 |

Znanstveno-stručni skup o digitalizaciji i očuvanju kulturne baštine

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 28. listopada (FENA) - Znanstveno-stručni skup "Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine - 2021." s naglaskom na nematerijalnu kulturnu baštinu, održat će se u subotu, 30. listopada, u Kino dvorani Borak u Širokom Brijegu, s početkom u 8.30 sati.

Organizator ovog događaja je Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (DDTKB) uz partnerstvo s UNESCO-om i suorganizaciju Sekcije CIOFF-a BiH i Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava iz BiH, priopćeno je iz DDTKB-a.

Obrađivat će se teme iz područja primjene UNESCO-ovih preporuka u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, korištenja digitalnih alata i platformi za računalnu obradu i pohranu podataka, kao i prezentacija projekata udruga koje se bave ovom tematikom.

Na skupu će sudjelovat blizu trideset predavača iz raznih područja i to eksperti za UNESCO i međunarodne preporuke, eksperti i znanstvenici-istraživači na digitalnim platformama, eksperti i znanstvenici-istraživači za rad s digitalnim alatima, znanstvenici i istraživači kulturne baštine na terenu, eksperti za vođenje projekata, eksperti za odnose s javnošću, umjetnički voditelji i predstavnici skupina s višegodišnjim iskustvom u očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Znanstveno-stručni skup namijenjen je članovima udruga i djelatnicima institucija koje se bave očuvanjem nematerijalne kulturne baštine kao i svim zainteresiranima za ovu tematiku.

Potporu organizaciji dali su UNESCO, Grad Široki Brijeg, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), Skupština ZHŽ, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tematske cjeline su "Preporuke UNESCO-a", "Digitalizacija i arhiviranje podataka", "Predstavljanje projekta na očuvanju NKB" i "Okrugli stol na temu rada udruga na očuvanju NKB uz primjenu međunarodnih preporuka, novih digitalnih tehnologija i mogućnosti osiguranja sredstava za realizaciju projekata".

Zbog ograničenog broja mjesta za dolazak na ovaj skup potrebno je poslati prijavu (ime i prezime, institucija/udruga, e-mail) do 28. listopada na e-mail adresu "ddtkb.zss2021@gmail.com", stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu