Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 14:32 |

Republika Koreja donirala vrijednu opremu srednjim školama u USK-u

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 28. oktobra (FENA) - Ambasada Republike Koreje u Hrvatskoj donirala je dvjema srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu (USK) CNC mašine i informatičku opremu.

Donirana oprema je već neko vrijeme na raspolaganju učenicima i profesorima u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Bihaću i Mješovitoj srednjoj školi u Cazinu, a njena vrijednost je 100 hiljada američkih dolara.

-Zadovoljstvo nam je da smo mogli pomoći, odnosno olakšati rad i učenje mladim ljudima u Bosni i Hercegovini. S obzirom na sve što smo vidjeli ovdje u Unsko-sanskom kantonu, ponovo smo zainteresirani za saradnju i da pomognemo u nabavci onog što eventualno još nedostaje - rekao je ambasador Republike Koreje u Hrvatskoj Kim Dong - chan.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Almin Hopovac naglasio je važnost upravo ove donacije, s obzirom da je prema njegovim riječima stigla u strukovnu školu i omogućit će adekvatno obrazovanje i edukaciju deficitarnog kadra.

-Poslužit će za kvalitetno obrazovanje učenika i njihovu konkretnu pripremu za buduće potrebe tržišta rada. Našoj djeci je potreban upravo taj segment praktičnog i funkcionalnog znanja i usavršavanja - kazao je ministar Hopovac.

Vrijednost instalirane CNC mašine, pratećeg alata i informatičke opreme u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Bihaću je oko 80 hiljada maraka, dok je cazinska Mješovita srednja škola dobila skoro istu opremu u vrijednosti 60 hiljada KM.

Profesori stručnih predmeta već su prošli potrebnu edukaciju i sada sa svojim učenicima učestvuju u realizaciji i izradi brojnih projekata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu