Svijet     | 01.11.2021. 07:48 |

Japanski premijer Kishida proglasio pobjedu nakon 'vrlo teških' izbora

FENA Internet

TOKIO, 1. novembra (FENA) -  Japanski premijer Fumio Kishida proglasio je pobjedu u ponedjeljak nakon što je svoju vladajuću koaliciju doveo do velike većine na nacionalnim izborima.

Kishida, tihi centrist koji je na vlasti mjesec dana, obećao je da će potaknuti treću najveće svjetsku ekonomiju novim paketom mjera ovog mjeseca, prenosi AFP.

Također je rekao da će Japan "preuzeti vodeću ulogu u radu na nultim emisijama u Aziji", dan prije njegovog odlaska u Glasgow na samit COP26.

Dugo vladajuća Liberalno demokratska stranka (LDP) i njen koalicijski partner Komeito osvojili su 293 od 465 mjesta u donjem domu parlamenta, izvijestili su lokalni mediji.

"Bili su to vrlo teški izbori, ali volja naroda  da žele da stvaramo budućnost ove zemlje pod stabilnom vladom LDP-a i Komeita i administracijom Kishida se pokazala ", rekao je premijer.

"Dobili smo dragocjenih 261 mandat za LDP. Kao odgovorna stranka... ispunit ćemo javni mandat", obećao je  Kishida.

Kishida je preuzeo dužnost prije mjesec dana nakon što je njegov prethodnik Yoshihide Suga dao ostavku samo godinu dana od preuzimanja premijerske funkcije, dijelom zbog nezadovoljstva javnosti zbog njegovog odgovora na krizu Covid-19.

Japan je zabilježio oko 18.000 smrtnih slučajeva od virusa, što je relativno nizak broj za njegovu populaciju od 126 miliona stanovnika, a nikada nije uveo opću blokadu.

Kishida je rekao da će poboljšati sposobnost zdravstvenog sistema u liječenju pacijenata s Covidom i početi s dopunskim vakcinama od decembra.

Također je obećao da će u najkraćem mogućem roku unutar ove godine isporučiti "veliki ekonomski poticaj", ne navodeći koliki će to biti.

Ovaj 64-godišnjak iznio je planove za rješavanje nejednakosti pojačane proposlovnom politikom njegovih prethodnika Yoshihidea Suge i Shinza Abea, najdugovječnijeg japanskog premijera.

LDP je također obećao povećati izdatke za odbranu kako bi se suprotstavio prijetnjama iz Kine i Sjeverne Koreje.

Uvodnici novina u ponedjeljak su pozvali Kishidu da djeluje odlučno kako bi dobio podršku javnosti prije ključnog glasanja u gornjem domu sljedećeg ljeta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu