Svijet     | 01.11.2021. 08:06 |

Turisti se vraćaju na Tajland, aerodrom u Bangkoku će primiti 30.000 putnika

FENA Internet

BANGKOK, 1. novembra (FENA) - Inostrani turisti počeli su pristizati u Bangkok i na otok Phuket u ponedjeljak nakon što je Tajland pokrenuo svoju turističku industriju poslije 18 mjeseci ograničenja zbog  Covida.

Pandemija koronavirusa ugrozila je ekonomiju kraljevstva koje se oslanja na turizam, i koje je prošle godine doživjelo najgori učinak od azijske finansijske krize 1997.  godine, jer su dolasci smanjeni za više od 80 posto.

Tajlandske vlasti dale su zeleno svjetlo za dolazak vakcinisanim turistima iz više od 60 "niskorizičnih" zemalja, izvještava AFP.

Aerodrom Suvarnabhumi u Bangkoku i međunarodni terminal na Phuketu prvi su u ponedjeljak ujutro primili putnike, uglavnom evropske turiste, koje je dočekalo osoblje obučeno u zaštitnu opremu kako bi obradili  putne dokumente.

Tajlandski aerodromi koje upravljaju međunarodnim terminalima u zemlji  saopćili su kako očekuju da će aerodrom u Bangkoku primiti 30.000 putnika u ponedjeljak.

Od putnika se traži da se testiraju na Covid po slijetanju i provedu noć u hotelu koji je odobrila vlada kako bi sačekali rezultate testiranja, da bi potom otputovali na odredište svog odmora.

Tajland se nada da će u decembru ugostiti turiste iz više evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i Kine.

"Najvažnija stvar o kojoj vlada i ja trenutno razmišljamo je vratiti život ljudima u normalu", rekao je premijer Prayut Chan-O-Cha.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Na Tajlandu umrlo 30 ljudi ove godine od toplotnog udara

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

U februaru u BiH 94 hiljade turista, 5,5 posto više u odnosu na februar prošle godine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu