Bosna i Hercegovina     | 01.11.2021. 15:19 |

Ministarstvo: Danas stanove dobilo još 25 pripadnika boračke populacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) -  Još 25 pripadnika boračke populacije dobilo je stanove, saopćilo je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, prenosi Služba za protokol i press KS.

Resorni ministar Omer Osmanović potpisao je predugovore danas i svečano dodijelio stanove, čime su dobitnici postali i službeno korisnici tih stanova.

Današnjom dodjelom, privodi se kraju ovogodišnja realizacija velikog kapitalnog strateškog projekta Ministarstva za boračka pitanja - obezbjeđenje trajnog stambenog smještaja svima koji po zakonima o boračkoj zaštiti imaju pravo na to.

- Mi smo sebi dali zadatak da do kraja ovog mandata pokušamo ukinuti tzv. listu čekanja za dodjelu stana, na kojoj smo zatekli imena 198 lica. Kao što smo i obećali, s današnjom dodjelom, stanove smo obezbijedili za 67 pripadnika boračke populacije. Do kraja godine ćemo dodijeliti još 17 stanova; okončan je javni poziv i čekamo završetak preostalih procedura. Znači, 84 korisnika će na ovaj način dobiti stanove ove godine - riječi su ministra Osmanovića.

Ta aktivnost je ustvari i ispravljanje nepravde jer neki pripadnici boračke populacije čekaju na njihove stanove od 2008. ili 2009. godine, dodao je ministar.

Danas su predugovore preuzeli 14 ratnih vojnih invalida, deset supruga šehida-poginulih boraca, kao i jedna majka šehida-poginulog borca.

Među novim vlasnicima je i Senada Tvrtković koja ističe koliko njoj i njenoj djeci znači stan.

- Čekala sam dugo i konačno dočekala da uđem u svoj stan. Poseban je to osjećaj, konačno imati svoj dom poslije dugogodišnjih privremenih smještaja - rekla je.

Elvedin Efendić ističe da mu danas, nakon 12 godina čekanja, dobijeni stan znači sve što mu još treba.

Vrijednost danas potpisanih ugovora je 2,5 miliona KM, a stanovi su na lokalitetu Rosulje, u općini Vogošća.

Ukupna vrijednost stanova dodijeljenih u ovoj godini je oko 7,2 miliona KM. Novac je obezbijeđen kreditnim zaduženjem.

Izgradnja stanova se realizira u suradnji s Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisane borce i prognane osobe.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu