Regija     | 02.11.2021. 12:44 |

DSHV upozorava na prešućivanje zločina nad Hrvatima u Srbiji

FENA Agencije

SUBOTICA, 2. studenoga (FENA) - Politička stranka hrvatske manjine u Srbiji, Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV), pozdravio je u utorak objavu elektroničke verzije Dosjea o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini počinjenih tijekom 90-tih, i upozorio kako su u Srbiji još uvijek na snazi politike nijekanja i prešućivanja tih nedjela.

Dosje je, na temelju višegodišnjih istraživanja, objavio Fond za humanitarno pravo, srbijanska regionalna nevladina organizacija za ljudska prava, koji je utvrdio da je u Srbiji vođena kampanja protiv hrvatskog stanovništva u Vojvodini od 1991. do 1995. 

Ona je provedena kroz formu protjerivanja, pljački, otimanja kuća i stanova, hapšenja, zatvaranja u logore, zlostavljanja, zastrašivanja, otmica i ubojstava.

"Cilj ove kampanje bio je da se građani hrvatske nacionalnosti isele iz svojih kuća i napuste Srbiju, što je u velikoj mjeri pošlo za rukom zagovornicima etnički čistoga teritorija, pa je nekoliko desetina tisuća Hrvata u tom razdoblju protjerano iz Vojvodine", navodi se među ostalim u dokumentu.

U Dosjeu se konstatira da se kampanja zastrašivanja odvijala uz znanje i prešutno odobravanje političkih struktura Republike Srbije, kao i da su u pojedinim aktima nasilja nad Hrvatima sudjelovali i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srbije, kao i pripadnici rezervnog sastava Jugoslavenske narodne armije (JNA).

U prisilnom iseljavanju vojvođanskih Hrvata značajnu ulogu je imao i Resor Državne sigurnosti (RDB) MUP-a Republike Srbije, navodi se u Dosjeu, što je potkrijepljeno autentičnim iskazima svjedoka, fotografijama, izvješćima i zabilješkama državnih tijela.

DSHV u povodu objave elektroničke verzije Dosjea, dostupnog na stranici www.zonaneodgovornosti.net, ističe kako je presuda Vojislavu Šešelju od 10 godina zatvora pred Haškim tribunalom jedina presuda koja je pred međunarodnim i domaćim sudovima izrečena za nasilno protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

DSHV očekuje od vladajućih struktura u Republici Srbiji da, ne samo radi europske perspektive države, nevine žrtve Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih dobiju zasluženu zadovoljštinu.

Ova stranka hrvatske manjine desetljećima, u povodu obljetnice početka protjerivanja srijemskih Hrvata, ukazuje na praksu prešućivanja njihova stradanja, tražeći da se odgovorni za zločine nad njima procesuiraju i kazne.

Po njihovim podacima tijekom ratnih devedesetih iz Vojvodine je protjerano gotovo 40.000 Hrvata, uglavnom iz Srijema, a ubijeno je 25 osoba hrvatske pripadnosti.

Stranka ističe da pravosudna tijela Srbije nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje, a nema ni prigodnog memoriranja, prenosi Hina. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za Srbiju 1,6 milijardi eura, za BiH 969 milijuna eura?

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu