Svijet     | 03.11.2021. 13:30 |

Poljska optužila Bjelorusiju zbog eskalacije krize na granici

FENA Internet

VARŠAVA, 3. novembra (FENA) – Poljska je optužila Bjelorusiju za oružani upad na njenu teritoriju i saopćila je u srijedu da je pozvala na razgovor bjeloruskog otpravnika poslova kako bi mu uručila protest zbog, kako smatra, namjerne eskalacije migrantske krize na njenoj granici.

Varšava je uvela vanredno stanje na granici nakon naglog priliva migranata iz zemalja kao što su Afganistan i Irak, koji pokušavaju ući u Poljsku, članicu Evropske unije, preko Bjelorusije.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su neidentifikovani neuniformirani pojedinci naoružani dugim cijevima prešli na poljsku teritoriju preko Bjelorusije u ponedjeljak navečer.

- Zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk uputio je oštar protest protiv povrede poljske državne granice, naglašavajući da akcije koje su poduzele bjeloruske vlasti u posljednjim sedmicama imaju sve izražajnije znake namjerne eskalacije – navodi ministarstvo u saopćenju.

Ukazao je da Poljska smatra takve akcije neprihvatljivim i neće ih tolerisati, i zatražio je od bjeloruske strane da odmah pojasni incident, dodaje ministarstvo.

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentarom te nije mogao ostvariti kontakt s bjeloruskom ambasadom u Varšavi.

Evropska komisija i Varšava tvrde da priliv migranata orkestrira Bjelorusiija kao formu hibridnog rata stvorenog s ciljem pritiska na EU zbog sankcija koje je uvela Minsku. Bjelorusija to negira.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu