Svijet     | 04.11.2021. 09:22 |

Američka ambasada odobrila odlazak svojih uposlenika iz Etiopije

FENA Internet

NAIROBI, 4. novembra (FENA) - Ambasada SAD-a u Etiopiji odobrila je odlazak svojih uposlenika i članova njihovih porodica, zbog izbijanja oružanog sukoba na sjeveru Etiopije.

Odluka je donesena nakon što su Sjedinjene Države u srijedu izrazile zabrinutost zbog eskalacije nasilja i širenja neprijateljstava, ponavljajući poziv na obustavu vojnih operacija u korist pregovora o prekidu vatre.

- Odjel je odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade i članova njihovih porodica zbog oružanih sukoba, građanskih nemira i mogućeg nedostatka opskrbe – navodi se u saopćenju Ambasade, prenosi Reuters.

Dodali su da putovanje u Etiopiju nije sigurno, jer je daljnja eskalacija vrlo vjerovatna.

- Vlada Etiopije je ranije ograničila ili isključila internet i telefonske usluge tokom i nakon građanskih nemira - navodi se.

Etiopija je u utorak proglasila vanredno stanje, a snage iz sjeverne regije Tigray prijete da će krenuti prema glavnom gradu Adis Abebi.

Očekuje se da će američki posebni izaslanik za Afrički rog Jeffrey Feltman stići u Addis Abebu kako bi izvršio pritisak da se zaustave vojne operacije na sjeveru i započnu pregovori o prekidu vatre.

Britanija je u srijedu pozvala svoje građane da preispitaju potrebu za ostankom u Etiopiji i razmisle o odlasku dok su komercijalni letovi u funkciji.

Premijer Abiy Ahmed obećao je pokoriti neprijatelje svoje vlade "s njihovom krvlju" dok pobunjene Tigrayanske snage i njihovi saveznici prijete napredovanjem na Adis Abebu.

Abiy je 2019. dobio Nobelovu nagradu za mir za rješavanje dugogodišnjeg sukoba Etiopije s Eritrejom.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu