Regija     | 04.11.2021. 16:41 |

Otvoreni Balkan otvoren za Prištinu, Sarajevo i Podgoricu

FENA Agencije

 BEOGRAD, 4. studenoga (FENA) - Vrata regionalne inicijative Otvoreni Balkan otvorena su za Prištinu, Sarajevo i Podgoricu, poručeno je u četvrtak u Beogradu nakon sastanka čelnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, država koje su pokretači inicijative.

Gospodarstvenici iz Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije su 100 posto uz inicijativu Otvoreni Balkan, ali traže da se politički dogovori pretoče u realnost, istaknuto je na sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, albanskog premijera Edija Rame i zamjenika makedonskog premijera Nikole Dimitrova.

Inicijativu, ranije nazivanu i Mini Shengen, koncem 2019. pokrenuli su premijeri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u namjeri da, slijedeći europske vrijednosti o slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, uzajamno olakšaju poslovanje gospodarstvu i putovanje građanima triju država.

Ideja je inicijalno ponuđena i ostalim državama zapadnog Balkana, a za sada je u pridruživanju otvoreno suzdržana Priština, izistirajući da Kosovo želi regionalnu suradnju, ali bez diskriminiranja, uz priznavanje državnih dokumenata i međunarodnog predstavljanja.

Imali smo ozbiljan sastanak s predstavnicima poslovne zajednice naših triju država i svi oni su 100 posto uz ovu inicijativu jer vide koristi od nje, ali je frustrirajuće da ono što se dogovorimo nismo u stanju primijeniti", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s Ramom i Dimitrovom.

Vučić je naveo primjer da kamioni proizvođača i izvoznika nekad čekaju po 20-30 sati na granici s robom, unatoč svim dogovorima, zbog čega je danas načelno postignut dogovor da službe na graničnim prijelazima rade i subotom i nedeljom. Usuglašeno je i formiranje vijeća za primjenu dosadašnjih dogovora u okviru inicijative.

"Želimo napraviti razliku da ljudi za godinu-godinu i pol dana idu bez ikakvih granica od Beograda do Tirane ili od Niša do Skoplja. Time snažimo ekonomije, a ne diramo u prava postojećih država", ocijenio je Vučić, sugerirajući kako se treba boriti za višu stopu rasta i brži ekonomski razvoj.

Vučić je poručio da su "vrata otvorena za Prištinu, Sarajevo i Podgoricu", istaknuvši da će Beograd s Prištinom rješavati kosovsko pitanje kroz dijalog s Bruxellesom te da je Otvoreni Balkan posve druga inicijativa.

Albanski premijer Edi Rama kazao je da su tržišta zemalja regije mala, ali da će, "kada se integriraju, ipak imati neku snagu u privlačenju stranih investicija". Potvrdio je da su gospodarstvenici potpuno uz ovu inicijativu, ali da traže da se politički dogovori pretoče u stvarnost na terenu.

Dogovorili smo se o zajedničkom stajalištu kada je riječ o Europskoj uniji, rekao je Rama dodavši da Bruxelles "blokira Albaniju i Sjevernu Makedoniju u pristupnom procesu". "Mi ne odustajemo od zalaganja da naše zemlje izgradimo na temelju standarda Unije, ali smatramo da je EU uronjena u svoje probleme i mora poduzeti korake da se približi regiji", sugerirao je Rama.

Po njegovim riječima, inicijativa Otvoreni Balkan sad obuhvaća tri zemlje, a "namijenjena je za šest država" i ne pripada samo zemljama koje su pokrenule tu inicijativu, prenosi Hina.

Nikola Dimitrov, zamjenik sjevernomakedonskog premijera i supokretača inicijative Zorana Zaeva, koji je poslije izbornog poraza podnio ostavku, inicijativu Otvoreni Balkan ocijenio je važnom, ali je ukazao na to da "regionalne integracije nisu zamjena za europske integracije", premda su u službi integracija u Uniju. Istaknuo je da "što zemlje regije budu bolje surađivale" i "EU će biti uvjerenija da nećemo unijeti probleme u Uniju".

Današnjem beogradskom samitu inicijative Otvoreni Balkan prisustvovali su predstavnici 22 holdinga iz regije, koji okupljanju 184 kompanije, a novi skup zakazan je za kraj prosinca u Tirani. 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Srbija: Oglasio se glavni tužitelj nakon saslušanja osumnjičenog za ubojstvo male Danke

Isak: Nema razloga za zabrinutost, to je dio još jedne političke parade u režiji Dodika i Vučića

Vlasniku streljane iz slučaja 'Ribnikar' pet mjeseci kućnog zatvora

Promo

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6

M:tel: Dva m:tel prepaid broja po cijeni jednog