Svijet     | 05.11.2021. 17:59 |

Japan ublažava ulaske za vakcinisane putnike

FENA Internet

TOKIO, 5. novembra (FENA) - Japan je najavio da će od ponedjeljka ublažiti granične kontrole za potpuno vakcinisane putnike, isključujući turiste, kako bi odgovorili na zahtjeve poslovne zajednice nakon pada broja infekcija.
 
Svi koji ulaze u Japan moraju biti potpuno vakcinisani protiv koronavirusa i to vakcinama koje su priznale japanske vlasti a to su Pfizer, AstraZeneca ili Moderna, javlja Associated Press. 

Oni koji ispunjavaju uslove su putnici u kratkoročnim poslovnim posjetama kraćim od tri mjeseca, kao i dugotrajne posjetitelje, uključujući strane studente i radnike na takozvanim programima tehničke prakse, uz uslov karantina od 14 dana.
 
Škole i kompanije koje ih angažuju dužne su dostaviti dokumente s pojedinostima o njihovim aktivnostima i načinu na koji će se oni nadzirati.
 
Desetodnevna samoizolacija za japanske državljane i strane državljane s dozvolom za ponovni ulazak bit će skraćena na tri dana.

Japan je u januaru zatvorio svoje granice za gotovo sve strane posjetitelje, osim za one s posebnim dozvolama i u humanitarne svrhe.

Oko 73 posto stanovništva je u potpunosti vakcinisano. Tokio je u petak prijavio 25 slučajeva, ispod 30 deveti dan zaredom. U cijeloj zemlji je u četvrtak registrovano 158 novih slučajeva sa ukupno 1,72 miliona do sada zaražnih i sa oko 18.300 smrtnih slučajeva.
 
Popuštanje graničnih kontrola dio je pokušaja Japana da postupno obnovi društvene i ekonomske aktivnosti.
 
Zamjenik glavnog sekretara kabineta Seiji Kihara rekao je da će Japan razmotriti mogućnost dopuštanja stranih turističkih grupa do kraja godine nakon što prouči načine za kontrolu i praćenje njihovih aktivnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu