Bosna i Hercegovina     | 06.11.2021. 11:46 |

FUCZ - Vodostaji na području Kantona Sarajevo u stagnaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Prema posljednjim podacima s terena nivoi svih vodostaju na području Kantona Sarajevo su u stagnaciji, navodi se danas u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju na području Federacije BiH.  

Zbog obilnih padavina koje su pogodile područje Kantona Sarajevo u toku jučerašnjeg dana došlo do porasta nivoa vodostaja svih vodotokova, kao i pojava  bujičnih, oborinskih i podzemnih voda, uslijed čega je na području općina Ilidža, Novi Grad i Trnovo došlo do poplava.

Održana je vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo na kojoj je analizirano stanje na području KS prouzrokovano poplavama, te odlučeno da se sve organizovane snage civilne zaštite KS sa svojim ljudskim resursima i opremom angažuju na područjima koja su ugrožena od poplava. Sve mjere i aktivnosti na otklanjanju posljedica od poplava vršit će se u koordinaciji s općinskim strukturama civilne zaštite.

Također, je utvrđeno, da su mjere koje su naložene Štabu civilne zaštite Kantona Sarajevo i Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo provode tokom čitavog dana i da će biti nastavljene i u narednom periodu

Na području općine Ilidža izlila se rijeka Tilava u MZ Donji Kotorac od entitetske granice nizvodno do ušća rijeke Tilave u rijeku Željeznice i poplavila oko 20 kuća. Izlila se rijeka Željeznica u major korito na potezu od ratnog mosta do mosta na ulazu u Otes, kao i poslije regulisanog korita sve do ušća rijeke Željeznice u rijeku Bosnu, te u naselju Vreoca i poplavljeno je ukupno oko 80 objekata.

U naselju Vlakovo došlo je do plavljenja oko šest objekata koji su poplavljeni površinskim vodama odnosno sa gradilišta koridora Vc.

Strukture zaštite i spašavanja sa ljudstvom, opremom i mehanizacijom su bile anažovani na: čišćenju korita rijeke Tilave ispod mostova i pravljenju nasipa od vreća sa pijeskom u MZ Donji Kotorac; postavljanju nasipa u dijelu korita rijeke Željeznice kod samih mostova, ispred stambenog kompleksa Viktorija, kao i stambenog kompleksa Weaes, te u naselju Vreoca i saniranju posljedica od poplava u naselju Vlakovo i na podijeli vreća sa pijeskom građanima. Izvršena je evakuacija 55 osoba iz prizemnih prostorija doma za starija lica na prvi sprat doma i dostavljena im je hrana i lijekovi. Također, je izvršena evakuacija oko 50 osoba iz poplavljenih stambenih objekata iz ulica: Spomenik, Sastavci, Terovića i Barska, koji su smješteni kod svoje rodbine, iako im je bio ponuđen alternativni smještaj.

Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Služba za smještaj ugroženog i nastradalog stanovništva i snabdijevanje, koja je formirana u Crvenom križu Kantona Sarajevo, dostavila je 25 paketa sa hranom i drugim potrepštinama osobama smještenim u domu za starije i 25  paketa MZ Otes (sekretaru), koje će organizovane strukture civilne zaštite uručiti ugroženom stanovništvu u navedenoj MZ.

Poplave su prouzrokovale značajne materijalne štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, fizičkih i pravnih lica, naročito na u MZ: Osjek, Otes, Butmir i Donji Kotorac.

Ekipa civilne zaštite općine Ilidža su na terenu prate situaciju i preduzimat će neophodne mjere na otklanjanju posljedica do poplava i na pružanju pomoći stanovništvu na ugroženim područjima.

Na području općine Novi Grad došlo je do izlijevanja rijeke Bosne u ul. Dobroševićka br. 152. i 154., kao i u naseljima Rajlovac i Reljevo, koja je poplavila više stambenih i pomoćnih objekata, kao i industrijsku zonu u Rajlovcu (poplavljene je više firmi, među njima i punionica kisika Messer, trafostanica od 110 KV i tržni centra Robot).

Na otklanjanju posljedica od poplava angažovane su organizovane strukture civilne zaštite Općine Novi Grad, Kantona Sarajevo i Federalne uprave civilne zaštite, koje su sa ljudstvom, opremom i mehanizacijom radili na sprječavanju i otklanjanju posljedica od poplava (pravljenju nasipa od vreća sa pijeskom i od tvrdog materijala, pročišćavanju korita rijeke Bosne, izvršili evakuaciju 80 osoba iz stambenih i privrednih objekata, evakuaciju određenog broja grla stoke i dostavili hranu i ostale potrepštine osobama koje nisu htjeli da se evakuišu).

Ekipe Općinske službe civilne zaštite Novi Grad  su na terenu, prate situaciju i preduzimat će neophodne mjere na pružanju pomoći stanovništvu na ugroženim područjima.

Na području općine Trnovo se izlila rijeka Željeznica i poplavila lokalni put za Godinu i magistralni put Trnovo-Brana Bogatići. Izlila se rijeka Krstinja i poplavila regionalni put u naseljima Pendičići i Gračenica i oko 20 stambenih i pomoćnih objekata. Također, izlila se rijeka Raketnica- Šabići i poplavila pet stambenih objekata, zatim Crna rijeka na više mjesta i poplavila regionalni put za Grebak i pet vikendica, te Bijela rijeka i poplavila lokalni put i nekoliko stambenih objekata. Aktiviralo se klizište na ulazu u selo Bašci.

Iz općinskih službi civilne zaštite Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Vogošća, Ilijaš i Hadžići FUCZ je obavještena da obilne kišne padavine u izvještajnom periodu nisu prouzrokovale veće probleme.

Na području Zeničko-dobojski kanton saobraćaj se odvija na svim glavnim putnim pravcima bez zastoja, izuzetak čine dionice koje su tokom protekle noći poplavljene, a na čijim se sanacijama neprekidno radi (Visoko-Ilijaš).

Kada je riječ o Gradu Zenica, podvožnjak na ulazu u  naselje Blatuša  je još uvijek pod vodom. Rijeka Bosna u centru grada izlila  se iz korita na pješačko-biciklističku stazu koja od Kamberovića polja vodi ka Ušću sa tendencijom opadanja.

Na ušću Babine rijeke sa Bosnom,  postavljene su  vreće s pijeskom i koje su spriječile da se  ista izlije na ulice i saobraćajnice.

Situacija je  pod kontrolom u naseljima nizvodno niz rijeku Bosnu. Tu se prije svih misli na Topčić Polje i Nemilu .

Civilna zaštita je u stalnom kontaktu s predstavnicima MZ kako bi na vrijeme reagirali ukoliko bi došlo do tačke izlijevanja.

Vodostaj svih vodenih tokova na području grada je u blagom  opadanju.

Što se tiča Grada Visoko rijeke Bosna i Fojnica su napravile  određene probleme.

Rijeka Bosna u mjestu Čekrečije se izlila  na put Visoko-Ilijaš, u gradu su rijeka  Bosna približila dvijema stambenim jedinicama  bagerom je napravljen nasip tako da /voda nije ušla, u naselju Muhašinovici potoci su napravili određene probleme pa se i tu intervenisalo.

Federalna uprava civilne zaštite je sve svoje operativne kapacitete stavila u funkciju spašavanja ljudi i materijalnih dobara od posljedica poplava, navodi se među ostalim u izvještaju FUCZ.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu