Kultura     | 08.11.2021. 15:57 |

UO Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti posjetio Zemaljski muzej

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Upravni odbor Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, predsjednik Armin Omerović te članovi Irma Kalić i Miroslav Ilić, u sklopu redovnih posjeta podržanim projektima, posjetili su stalnu izložbu “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Istaknuli su da je Fondacija u ovoj godini podržala 101 projekt, među kojima je i ova izložba Zemaljskog muzeja.

Iz jedne od najvećih i najstarijih prethistorijskih zbirki u ovom dijelu Evrope, koja broji više od 100.000 predmeta, izdvojeno je oko 3.000 arheoloških nalaza koji kroz posebno naglašene tematske cjeline pružaju hronološki uvid u razvoj i slijed kultura prethistorijskih razdoblja, saopćeno je iz UO Fondacije.

Također u saopćenju se navodi “da je to ujedno i najveća i najvažnija muzejska postavka koju ova država ima. Bio je ovo zajednički poduhvat Zemaljskog muzeja BiH i kolega iz regiona, prvenstveno Srbije i Hrvatske“.

Autorice izložbe Andrijana Pravidur i Ana Marić iz Zemaljskog muzeja BiH istakle su značaj stalne postavke u kulturnom smislu razvoja čovjeka na području Bosne i Hercegovine, te naglasile i edukativni segment jer će mladi svih starosnih dobi moći iz izložbe nešto naučiti o historiji ove zemlje. Također, da se donosi cijela priča o razvoju čovjeka na prostoru današnje BiH, od prethistorije do kraja srednjeg vijeka.

Predstavnici Fondacije su u proteklom periodu primili zahvalnice za pojedine podržane i realizirane  projekte, kao što su Prvi međunarodni teatarski festival u Živincama, 51. likovna kolonija „Krušnica“ u Bosanskoj Krupi, 10. jubilarni acoustic fest Travnik, Festival glumca u Konjicu, te 9. Vareš classic festival 2021 “Ethos”, saopćeno je iz Upravnog odbora Fondacije.

Iz Fondacije su najavili nastavak posjeta podržanim projektima, te praćenje njihove realizacije.

Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti osnovala je Vlada Federacije BiH 2007. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, saopćeno je.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu