Svijet     | 09.11.2021. 17:22 |

Vojska Tajvana upozorava na rastuću vojnu prijetnju Kine

FENA Internet

TAIPEI, 9. novembra (FENA) - Tajvan ima za cilj izgraditi "otpornu odbranu kako bi se nosio s rastućim prijetnjama od strane Kine", koja se manifestira u preletima borbenih aviona preko tajvanskog zračnog prostora do cyber ratovanja, navodi se u dvogodišnjem izvještaju Vijeća nacionalne odbrane Tajvana objavljenog u utorak, prenosi DPA. 

U predgovoru izvještaja koji sadrži 200 stranica, ministar odbrane Chiu Kuo-cheng rekao je da Narodna Republika Kina (NRK) nije odustala od mogućnosti upotrebe sile protiv Tajvana koji ima svoju demokratsku samoupravu. 

Optužio je da Peking ubrzano gradi vojne kapacitete dok je svijet zaokupljen suočavanjem s pandemijom, rekavši da postoji "ozbiljna prijetnja sigurnosti u Tajvanskom moreuzu".

Tajpej ima za cilj izgraditi tajvanske oružane snage u "multifunkcionalnu, mobilnu i brzu borbenu snagu i izgraditi robusnu i otpornu nacionalnu odbranu" kako bi odvratio Peking od vođenja rata.

Chiu je naveo napore da se realizuje "samostalna odbrana", uključujući uvođenje napredne obuke za pilote borbenih aviona i aktiviranje faze izgradnje sopstvenog programa "autohtone odbrambene podmornice".

U izvještaju je otkriveno da je zabilježeno 554 upada različitih tipova aviona komunističkih kineskih vazdušnih snaga, uključujući borbene avione, koji su prelazili preko tajvanske identifikacione zone protivvazdušne odbrane (ADIZ) od septembra 2020. do augusta 2021.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je novinarima da su upadi ugrozili nacionalnu sigurnost Tajvana i rizikovali sigurnost miliona međunarodnih putnika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu