Bosna i Hercegovina     | 09.11.2021. 16:57 |

Turković: Sutrašnja sjednica Vijeća ministara nastavak blokade na drukčiji način

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Sutrašnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je po svemu sudeći nastavak blokade rada koja se sada vrši na drukčiji način, ali s istim efektom za građane i državu, objavila je na facebook stranici zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bisera Turković, ujedno ministrica vanjskih poslova BiH.

- Naime, na dnevnom redu sjednice su samo one tačke protiv kojih su ministri iz reda srpskog naroda već glasali na prethodnoj sjednici, a sada će se to potvrditi, i to u drugom krugu glasanja. Ako se sjednica održi na ovakav način, a oni, kako su najavili, ponovo budu glasali protiv, te odluke će biti definitivno odbijene. Među njima su neke izuzetno važne odluke o međunarodnim projektima podrške, izmjene određenih pravilnika, informacije itd. Na dnevnom redu se nije našla niti jedna od više od 400 tačaka dnevnog reda koje su u međuvremenu pristigle niti su na dnevnom redu tačke čiji su predlagači ministri iz reda srpskog naroda. Dakle, radi se o jednoj gruboj zloupotrebi poslovničkih propisa kojima se faktički glumi i izigrava rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, očito s nekakvim političkim ciljevima - navela je ministrica Turković.

Ako ova praksa bude nastavljena, doći će do nesagledive štete po Bosnu i Hercegovinu jer će stotine odluka od kojih su mnoge od vitalnog značaja biti odbijene ili blokirane.

- Krajnje je vrijeme da se pristupi odgovorno i da se počnu ispunjavati obaveze koje su pred nama. Izgubili smo previše vremena, a pokazalo se da blokada ne donosi ništa dobro bilo kome u Bosni i Hercegovini niti ima bilo kakvog pozitivnog efekta - ističe također Turković u objavi na facebook stranici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Turković s ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Grlićem Radmanom

Turković u Londonu na sastanku ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine