Svijet     | 10.11.2021. 12:23 |

Francuskinja Audrey Azoulay ponovo izabrana za generalnu direktoricu UNESCO-a

FENA Internet

ŽENEVA, 10. novembra (FENA) - Francuskinja Audrey Azoulay ponovo je izabrana velikom većinom glasova za generalnu direktoricu UNESCO-a, a kako je najavila, tokom drugog mandata će se posebno fokusirati na obrazovanje i očuvanje životne sredine.

- Moje iskrene čestitke u ime svih država članica na vašem ponovnom izboru - izjavio je Santiago Irazabal Mourao, stalni ambasador Brazila pri UNESCO-u koji predsjedava sastankom Generalne konferencije u Parizu, sjedištu institucije, do 24. novembra, prenosi Beta.

Azoulay, koja je prvi put na čelo UNESCO-a izabrana 2017. godine, bila je jedini kandidat za novi mandat i dobila je 155 glasova od 165 birača (devet je bilo protiv, jedan uzdržan).

Audrey Azoulay je izabrana u novembru 2017, nakon što je bila ministrica kulture u vladi socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, podsjeća Al Jazeera Balkans. 

UNESCO je osnovan poslije Drugog svetskog rata s idejom da se zaštiti zajedničko kulturno naslijeđe čovječanstva i poznat je po označavanju i zaštiti značajnih arheoloških i prirodnih lokaliteta.

Većina aktivnosti UNESCO-a nije praćena kontroverzama, ali rezolucija o tome kako treba štititi vjerske objekte u Jerusalemu je bila osjetljivo pitanje zbog kojeg su se SAD i povukle iz organizacije optuživši je za antiizraelsku kampanju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Željana Zovko organizira panel raspravu povodom 20. obljetnice upisa Mostara na UNESCO-vu listu

Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu