Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 17:02 |

Ministar Podžić na sastanku ministara A-5 inicijative u Splitu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Delegacija Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, na čelu s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem, boravilo je u Splitu u utorak i srijedu, gdje je sudjelovalo u radu ministarskog sastanka članica Američko-jadranke povelje (A5).

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane, teme sastanka bile su novi sigurnosni izazovi kao poticaj za pojačanu odbrambenu saradnju zemalja članica A5 te trajna predanost zemalja članica inicijative A5 pitanjima od interesa za NATO-savez.

Članice A5 potpisale su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tokom sastanka.

U radu ministarskog sastanka sudjelovao je i zamjenik pomoćnice američkog ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Nathaniel Adler, koji se na marginama sastanka bilateralno susreo i s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem.

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa koju su 2003. oformili Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države u cilju pružanja potpore članicama u pridruživanju euroatlantskim integracijama.

Inicijativi je naknadno pristupila Crna Gora te Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija i Kosovo na sastancima sudjeluju u statusu promatrača.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Bihaću 15. aprila obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i 2. pješadijskog puka OSBiH

Habermayer: Više nego ikada fokusirani smo na to da osiguramo sigurno i stabilno okruženje u BiH

Ministar Podžić primio novoimenovanog ambasadora Republike Bugarske u BiH Yotova

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu