Ekonomija     | 11.11.2021. 13:55 |

Vlada FBiH: Uredba o dodjeli pomoći gospodarskim društvima opravdala namjenu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. studenoga (FENA) - Vlada FBiH usvojila je izvješće Gospodarske komore FBiH o učincima dodijeljene financijske pomoći Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije po javnom pozivu, za podnošenje prijava za dodjelu financijske pomoći izvoznim gospodarskim društvima u sektoru industrije, u skladu s Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH u okolnostima pandemije covid-19, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada je konstatirala da mišljenja i preporuke iz ovog izvješća treba uzeti u obzir pri izradi budućih programa podrške gospodarstvu Federacije BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je svim gospodarskim društvima, korisnicima financijske pomoći, evaluacijski upitnik o učincima sredstava dodijeljene financijske pomoći. Analizom je obuhvaćeno 291 gospodarsko društvo od ukupno 388 koja su ispunjavala kriterije javnog poziva.

Kako se dalje navodi u priopćenju, cjelokupna analiza utemeljena je na sumiranim rezultatima evaluacijskog upitnika, ali i na cjelokupnom istraživanju utjecaja pandemije na stanje unutar prerađivačkih sektora, koje je Gospodarska komora FBiH provela uz podršku International Finance Corporation (IFC), te je napravila izvješće o učincima dodijeljene financijske pomoći.

U izvješću je, a na osnovi mišljenja ispitanih gospodarskih društava, te načinu utroška sredstava, zaključeno da je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BİH u okolnostima pandemije covid-19, koju je Vlada donijela 16. listopada prošle godine, a kojom je gospodarskim društvima u vidu grant sredstava dodijeljeno 30 milijuna maraka, opravdala svoju namjenu.

Vlada je priopćila kako izravno mišljenje predstavnika gospodarskih društava, te uvid u trenutno stanje broja zaposlenih unutar kompanija, također opravdavaju osnovni cilj navedene Uredbe, a to je zadržavanje radnih mjesta.

Nadalje, može se zaključiti da je utrošak dodijeljenih sredstava doprinio održavanju i povećanju fınancijskog rezultata i izvoza gospodarskih društava koja su ovu mjeru ocijenila pozitivnom. Ocijenjeno je da je i cijeli proces dodjele sredstava proveden transparentno i korektno, navedeno je u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić, Kraljević i Mijatović razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnost u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada FBiH - Utvrđen Prijedlog zakona o rudarstvu FBiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel