Regija     | 15.11.2021. 14:55 |

Spahić: "Nedovršeni rat -nedovršeni mir" poslije 25 godina su ozbiljna prijetnja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Generalna skupština Fondacije građana Mediterana /FACM/ održana je na Fakultetu društvenih nauka Univeziteta Valensija pod pokroviteljstvom gradonačelnika tog grada od 11. do 14. novembra.

Ibrahim Spahić, počasni član Konsultativnog vijeća FACM učestvujući u radu IX Susreta FACM čestitao je desetu godišnjicu djelovanja Fondacije koja djeluje u 19 zemalja i 29 euromediteranskih gradova među kojima je i Sarajevo i čija je osnovna misija promocija građanstva, dijaloga, povezivanje i poštivanje različitosti, obrazovanje kulturna saradnja i izgradnja mira i održivog razvoja na mediteranu, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Spahić je upoznao učesnike o aktuelnoj političkoj krizi u BiH i predstavio Deklaraciju Međunarodnog centra za mir i Apel Mreže mira BiH u kojima se naglašava da su ugroženi mir, stabilnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BH i da je na djelu urušavanje institucija države, kao  i svih rezultata postignutih u realizaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Nedovršeni rat -nedovršeni mir" poslije 25 godina su ozbiljna prijetnja za sve građane BiH, regije i Evrope, istaknuto je u toj deklaraciji.

Spahić je tokom susreta sa  generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja ambasadorom Sergiom Piazzijem istakao važnost pravovremene reakcije i parlamentarne diplomacije o čemu svjedoče i izjave i  aktivnosti  parlamentaraca iz SAD-a i Evrope.

Učesnici IX Susreta FACM usvojili su zvanični dokument Konsultativnog vijeća.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu