Svijet     | 16.11.2021. 11:39 |

Libijski vojni zapovjednik Khalifa Haftar kandidirao se za predsjedničke izbore

FENA Internet

BENGHAZI, 16. novembra (FENA) - Libijski moćni vojni zapovjednik Khalifa Haftar podnio je u utorak kandidatruru za predsjedničke izbore narednog mjeseca, dok se dugo očekivano glasanje suočava s rastućom neizvjesnošću.

On je podnio dokumentaciju neophodnu za kandidaturu u utorak u istočnom gradu Bnghaziju i objavio je svoj potez na video snimku. Naglasio je da se kandiduje za najvišu poziciju u državi kako bi “predvodio narod u ovom sudbonosnom momentu”.

Pozvao je libijski narod da glasa s “najvišim nivoom svjesnosti i odgovornosti” kako bi se zemlja mogla obnoviti i pomiriti nakon višedecenijskog haosa i građanskog rata.

Libija je zahvaćena haosom od ustanka uz podršku NATO-a u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Moammar Gadhafi 2011. Naftom bogata zemlja godinama je podijeljena između vlade na istoku koju podržava Haftar i administracije u Tripoliju uz podršku UN-a i potpomognute milicijama sa sjedištem na zapadu zemlje. Svaka strana također uživa podršku plaćenika iz zemalja kao što su Rusija i Sirija i raznih regionalnih sila.

Haftar komanduje samoproklamovanim Libijskim arapskim oružanim snagama, ali je u septembru prebacio svoje vojne ovlasti na načelnika generalštaba  paravojske, Abdela-Razeka al-Nadhourija, na tri mjeseca kako bi ispunio uslove za kandidaturu na predsjedničkim izborima, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu