Bosna i Hercegovina     | 17.11.2021. 13:40 |

Optuženi Mehić i Miskić sporazumno priznali krivicu za krijumčarenje migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Optuženi Hasib Mehić (1969) i Senail Miskić (1991), u prisustvu svojih advokata, u potpunosti su sporazumno priznali krivicu za krivična djela - organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

U skladu sa sporazumom, za Mehića je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, novčana kazna u iznosu od 8.000 KM, te oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz krivičnog djela obuhvaćenog optužnicom u iznosu od 1,450 KM.

Istovremeno, za optuženog Miskića predložene je kazna zatvora u trajanju od jedne godine i 11 mjeseci, koja se neće izvršiti ako optuženi u periodu od pet godina ne počini novo krivično djelo, te novčana kazna u iznosu od 450 KM.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana grupa sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili transport i krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja Bosne i Hercegovine, uglavnom sa područja USK, prema teritoriji R Hrvatske i Evropske unije.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sud BiH, nakon razmatranja, prihvatio je navedena sporazumna priznanja krivice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora u predmetu 'Black Tie 2'

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel