Bosna i Hercegovina     | 18.11.2021. 10:39 |

Otvorena konferencija koja bi trebala odgovoriti na pitanje ilegalnih migracija

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Zajednički odgovor uz saradnju svih potreban je kako bi se upravljalo nelegalnim migracijama, istaknuto je danas na otvaranju regionalne konferencije "Sarajevo Migration Dialogue".

Kroz ovu konferenciju na najvišem nivou želi se ojačati saradnja i partnerstvo u regiji kao i razmjena informacija i iskustava, koji su od presudne važnosti za efikasno upravljanje migracijama. 

Uz učešće ministara zemalja regiona, predstavnika Evropske unije i međunarodnih organizacija razgovarat će se o konkretnim prijedlozima za rješavanje pitanja u oblasti migracija.

Diskusije će se voditi kroz tri panela: upravljanje migracijama, kontrola i upravljanje granicom te budući trendovi i izazovi u migracijama.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić napomenuo je da je ovo prvo okupljanje regionalnih aktera vezanih za migracije u okviru projekta „Smanjenje neregularnih migracija u EU jačanjem kapaciteta struktura vezanih za migracije na zapadnom Balkanu“ koji sufinansiraju Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF) i austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (BMI).

Ponovio je da je efikasno i humano upravljanje migracionim tokovima za većinu zemalja, uključujući i zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih i humanitarnih izazova današnjice.

- Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je posebno pogođena migrantskom krizom u prethodne tri i pol godine i kao zemlja koja graniči sa članicom Evropske unije kontinuirano je izložena povećanom broju nezakonitih prelazaka državne granice - podvukao je.

Od početka 2018. godine do novembra 2021. godine na teritoriji BiH otkriveno je više od 84.000 nezakonitih migranata od čega je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo 94 posto, a zahtjev za azil u BiH je podnijelo 3,4  posto osoba od osoba koje su iskazale namjeru za podnošenje zahtjeva.

- Migranti koji nezakonito ulaze, uglavnom Bosnu i Hercegovinu, kao i druge zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, doživljavaju kao tranzitnu zemlju prema željenoj destinaciji u Evropskoj uniji - kazao je Cikotić.

Upozorio je da su osnovni izazovi s kojima se BiH suočava u procesu upravljanja migracijama odnose se na nepostojanje političkog konsenzusa i efikasne koordinacije u oblasti upravljanja migracijama te hronični nedostatak finansijskih sredstava u svim institucijama i agencijama u čijim nadležnostima je oblast migracija i azila.

Također, postoji i niz operativnih izazova kao što su: veliki nedostatak ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, zaštita državne granice, utvrđivanje identiteta, zloupotreba sistema azila, realizacija efikasnog povratka, zaključivanje sporazuma o readmisiji i slično.

U proteklom periodu poduzete su sve raspoložive mjere i aktivnosti kako bi BiH što efikasnije i humanije odgovorila na  postojeću migracionu situaciju, u prvom redu poboljšana je kontrola kretanja migranata na prostoru BiH, poboljšan je nadzor istočne granice, i poduzet veliki broj akcija na presijecanju lanaca krijumčarenja.

- Činjenica je da problem velikog broja migranata koji nezakonito ulaze ne može riješiti jedna zemlja sama, niti jedan region sam, te su veoma izražene potrebe za snažnom regionalnom i evropskom saradnjom, kao i potrebe za regionalnim pristupom u cilju zajedničkog djelovanja na planu migracionih kretanja - istaknuo je Cikotić.

U video obraćanju komesar Evropske unije za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi upozorio je na ozbiljnu situaciju s kojom se BiH suočila u području migracija, ali uz podršku EU situacija se djelomično poboljšala.

- BiH na svim nivoima vlasti bi trebala kao zemlja čije su aspiracije evropske integracije raditi na održivom i trajnom rješenju. Migracije su zajednički izazov i mi radimo sa svim partnerima da odgovorimo na to, ali ćemo nastaviti našu podršku - podvukao je Varhelyi.

Ponovio je da vrata EU nisu otvorena za ilegalne migracije te je pozvao da se radi na funkcionalnom pitanju azila, ali je dodao da su oni predani da rade i na pomoći u smislu povratka migranata u njihove zemlje porijekla.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je kazao da BiH nije spremna da bude „spavaona“ za ilegalne migrante, ponovivši da BiH od marta 2016. godine dio zapadnobalkanske rute čime je otvoren prostor i za djelovanje kriminalnih mreža, dodajući da je za migracije potreban globalni odgovor i koordinirane mjere.

Kako je najavljeno danas, sutra, 19. novembra, trebao bi biti otvoren novi prihvatni centar Lipa za migrante gdje će biti moguće smjestiti 1.500 osoba, a kojim će upravljati institucije Bosne i Hercegovine.

Organizator konferencije je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uz podršku Hilfswerk Internationala. Konferencija se provodi u okviru projekta "Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu".

Ovaj projekat sufinansiraju Fond za azil, migracije i integracije (AMIF) i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu