Bosna i Hercegovina     | 19.11.2021. 12:27 |

Sutra obilježavanje 29. godišnjice od početka raspuštanja logora Manjača

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. novembra (FENA) - Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez logoraša regije Banja Luka, Savez udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona ”Dr. Irfan Ljubijankić“, Udruženje logoraša općine Sanski Most i Udruženje logoraša “Omer Filipović” Ključ, sutra će obilježiti 29. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača.

Logor Manjača, koji se nalazio u krugu vojnog poligona iznad Banje Luke, jedan je od prvih formiranih od ukupno 657 logora i mjesta zatočenja na tlu Bosne i Hercegovine u periodu 1991.-1996., a prve logoraše (zarobljene hrvatske građane s područja zahvaćenih ratom u Republici Hrvatskoj) primio je 1991. godine.

Nakon otpočinjanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ovaj logor osposobljen je za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općina Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor-Varoš, Mrkonjić-Grad, Šipovo, Banja Luka, Doboj itd.

Logoraši su u ovom logoru držani u nehumanim uvjetima, u štalama koje su prethodno služili za smještaj životinja. Svakodnevno su premlaćivani i zlostavljani, fizički i psihički, davane su im količine vode i hrane jedva dostatne za biološki opstanak, tjerani su na prisilni rad. Više desetina logoraša je u ovom logoru brutalno ubijeno, a u krugu poligona pronađene su i masovne grobnice u kojima su tijela ubijenih skrivana od očiju javnosti. Kroz logor Manjača je prošlo oko 5.000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata.

Veća grupa starijih i maloljetnih logoraša iz logora Manjača puštena je 14. novembra 1992. godine. Mjesec dana kasnije logor je rasformiran, logoraši su razmijenjeni, a preostala grupa logoraša je prebačena u logor Batković kod Bijeljine. Međutim, ubrzo nakon toga, logor Manjača je ponovo formiran i nakon toga je bio u funkciji sve do 1996. godine.

Pred Sudom u Haagu, Sudom BiH, županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjoj Luci, za ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su: Milomir Stakić na 40 godina zatvora, Radoslav Brđanin na 30 godina, Nikola Kovačević na 12 godina, Mirko Graorac na 15 godina, Dane Lukajić na 6 godina, Željko Bulatović na 11 godina, Siniša Teodorović na 8 godina i Zoran Gajić na 6 godina zatvora.

- Ovim putem ponovo skrećemo pažnju nadležnima ali i široj javnosti u Bosni i Hercegovini na neriješen status i brojne probleme logoraša/žrtava ratne torture u BiH te apelujemo na nosioce funkcija izvršne i zakonodavne vlasti da prihvate inicijativu koju smo im prethodno dostavili i učine maksimalne napore s ciljem zakonskog reguliranja statusa logoraša/žrtava ratne torture, kao jedne od kategorija čija su osnovna ljudska prava, u periodu 1992.-1995. godine, kršena na najbrutalnije načine - saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija KS na obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Sjećanje na deset ubijenih sugrađana na ulasku u sarajevski Tunel Spasa

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli