Bosna i Hercegovina     | 19.11.2021. 15:12 |

Vijeće nacionalnih manjina BiH traži podatke o slučaju maloljetne Romkinje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Na sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine primljen je k znanju dogovor o dinamici izrade redovnih godišnjih izvještaja i planova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Vijeće nacionalnih manjina BiH usvojio je zaključak da se Ministarstvu pravde Federacije BiH i Parlamentu Federacije BiH uputi zahtjev da se izjasne o tome na osnovu kojih akata je reguliran izbor članova Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH, te upućen poziv za izbor novog Vijeća.

Usvojen je zaključak da se Vijeće nacionalnih manjina BiH obrati Sudu BiH sa upitom o tome šta je urađeno u slučaju maloljetne Romkinje iz Sarajeva Merime Mučišta, koja je nestala početkom septembra ove godine.

U vezi s inicijativom za održavanje sjednice Vijeća nacionalnih manjina BiH u Banjoj Luci, te sastanka s predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina Republike Srpske, Sekretarijat Vijeća nacionalnih manjina BiH zadužen je da termin održavanja sjednice i sastanka u Banjoj Luci dogovori u januaru ili februaru naredne godine.

S dnevnog reda današnje sjednice, radi odsustva predstavnika nadležnog ministarstva, skinuto je razmatranje mogućnosti rješavanja problema finansiranja i izdvajanja dijela sredstava u Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH s ciljem osiguranja finansiranja i opstanka udruženja nacionalnih manjina u BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Salkičević - Dizdarević održala sastanak sa predstavnicima UNDP-a u BiH

Magazinović: Želimo graditi mostove, a ne podizati zidove i crtati granice

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel