Regija     | 21.11.2021. 15:56 |

Fabijan Svalina novi biskup koadjutor Srijemske biskupije u Srbiji

FENA Agencije

SUBOTICA, 21. studenoga (FENA) - Dosadašnji ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina zaređen je u nedjelju u Srijemskoj Mitrovici za biskupa koadjutora Srijemske biskupije u Srbiji, rekavši da će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga.

U svečanu govoru je rekao da će povjerenu službu u zajedništvu sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem vršiti na dobro Katoličke crkve ali i da će se angažirati na planu ekumenskog dijaloga.

Svečanosti je nazočna bila hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je novinarima rekla da je tu kako bi dala potporu novome biskupu, Katoličkoj crkvi i vjernicima.

"Veseli nas da će svi katolici u ovome dijelu Srbije dobiti novog duhovnog pastira. Uvijek vjerujemo da je to zalog dobrih odnosa, i uvažavanja manjina i svih vjerskih zajednica što je na dobrobit naših država", navela je ministrica.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocijenio je da je ređenje Svaline za novoga biskupa snažna poruka Katoličke crkve. "Poruka je da katolici u Srijemu, Vojvodini i Srbiji nisu ostavljeni. Da Katolička crkva u Hrvata, ali i u cjelini, misli na nas", rekao je.

Papa Franjo je 7. listopada ove godine svećenika Đakovačko–osječke nadbiskupije, mons. Fabijana Svalinu, imenovao srijemskim biskupom koadjutorom.

Svalina je od 2010. bio ravnatelj Hrvatskog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu