Svijet     | 22.11.2021. 08:26 |

Poljska poručila da bi bjeloruska kriza mogla biti uvod u 'nešto mnogo gore'

FENA Internet

VARŠAVA/VILNUS, 22. novembra (FENA) - Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je u nedjelju da bi migrantska kriza na granici s Bjelorusijom mogla biti uvod u "nešto mnogo gore", a poljska granična straža je saopćila da bjeloruske snage još uvijek prevoze migrante do granica.

Evropska unija optužuje Bjelorusiju da je dovezla hiljade ljudi sa Bliskog istoka i tjerala ih da pređu granice u zemlje članice EU i NATO-a Poljsku, Litvaniju i Latviju, kao odgovor na evropske sankcije.

Minsk, koji negira da je podsticao krizu, u četvrtak je uklonio migrantski kamp u blizini granice i počeo da vraća neke ljude u Irak, dok su Poljska i Litvanija prijavile manji broj pokušaja prelazaka njihovih granica posljednjih dana.

Ali Morawiecki je upozorio da je kriza daleko od kraja jer je u nedjelju obišao Estoniju, Litvaniju i Latviju kako bi razgovarao o situaciji.

Anketa koju je u nedjelju objavio poljski dnevnik Rzeczpospolita kaže da je 55 posto Poljaka zabrinuto da bi kriza na granici mogla eskalirati u oružani sukob.

On je ukazao na pojačano rusko vojno prisustvo u blizini Ukrajine, kao i u Bjelorusiji i ruskoj enklavi Kalinjingrad koja se graniči s Poljskom i Litvanijom, kao "instrument koji bi se mogao koristiti za direktan napad".

Situacija u Afganistanu nakon talibanskog preuzimanja "može se iskoristiti kao sljedeća faza migracione krize", rekao je Morawiecki.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Novi migranti stižu u Britaniju preko Lamanchea uprkos Sunakovim prijetnjama

Poljska osudila navodne kibernetske napade ruske grupe

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije