Svijet     | 22.11.2021. 15:39 |

Bivši pomoćnik svjedoči na suđenju za korupciju Netanyahuu

FENA Internet

TEL AVIV, 22. novembra (FENA) - Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak se pojavio na sudu kako bi se suočio s bivšim bliskim savjetnikom, za kojeg se očekuje da će dati kritičko svjedočenje u suđenju koje uključuje korupciju u vladi koja je odgovorna za dvogodišnja politička previranja u toj zemlji, javlja DPA. 

Ključni svjedok optužbe počeo je u ponedjeljak svjedočiti protiv bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na suđenju za korupciju u Jerusalemu.

Očekivalo se da će Nir Hefetz, bivši Netanyahuov glasnogovornik, dati kritičko svjedočenje na suđenju koje je bilo polarizirajuće pitanje za mnoge Izraelce.

Netanyahu, sada lider opozicije, optužen je za prevaru, povredu povjerenja i podmićivanje u tri odvojene optužnice koje ga terete za prihvatanje neprikladnih poklona i nezakonitu trgovinu regulatornim uslugama s medijskim tajkunima u zamjenu za pozitivno izvještavanje.

On poriče bilo kakve nezakonite radnje i suđenje je nazvao ispolitiziranim lovom na vještice.

U svom uvodnom svjedočenju, Hefetz je rekao da je Netanyahu bio opsjednut kontrolom svega kada je u pitanju njegov javni imidž, te da ,,njegova kontrola nad svime što se tiče medijskih pitanja i na njegovim profilima na društvenim mrežama ne može biti veća... On zahtijeva da zna sve, do najsitnijih detalja."

- Netanyahu troši najmanje onoliko vremena na medije koliko troši na sigurnosna pitanja, uključujući i stvari koje bi autsajder smatrao glupostima - rekao je Hefetz, također bivši novinar, tokom suđenja. 

Netanyahu (72) koji se pojavio u Okružnom sudu u Jerusalemu u pratnji kolega političara iz stranke Likud, nije obavezan da prisustvuje suđenju. Obično je imao nekoliko pojavljivanja pred sudom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu