Svijet     | 23.11.2021. 12:02 |

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju traži veći pristup Iranu

FENA Internet

TEHERAN, 23. novembra (FENA) - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sastao se u utorak s iranskim dužnosnicima kako bi zatražio veći pristup Islamskoj Republici uoči ponovnog pokretanja diplomatskih pregovora o nuklearnom sporazumu Teherana sa svjetskim silama.

Rafael Mariano Grossi iz Međunarodne agencije za atomsku energiju ponovo se suočava s pregovorima s iranskim dužnosnicima jer njegovi inspektori i dalje ne mogu pristupiti nadzornim snimkama i suočavaju se s većim izazovima u pokušaju praćenja brzorastućih zaliha urana u Teheranu.

Nakon jednostranog povlačenja tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz iranskog sporazuma, Islamska Republika sada obogaćuje male količine urana do 60 posto čistoće - što je najviša razina ikada i blizu razine oružja od 90 posto.

Iako Iran tvrdi da je njegov program miran, regionalni rival Izrael je u više navrata upozoravao da neće dopustiti Teheranu da napravi nuklearno oružje i sumnja se da je pokrenuo napade usmjerene na njegov program u sklopu šireg regionalnog rata u sjeni koji se posljednjih godina odvija na Bliskom istoku.

U međuvremenu je SAD pod predsjednikom Joeom Bidenom rekao da je spreman vratiti se sporazumu, ali je upozorio da vrijeme ističe, prenosi Associated Press. 

Sve to povećava rizik šire konfrontacije s Iranom, koji je zauzeo tvrđi korak uoči pregovora pod novim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, štićenikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija. 

Grossi je rekao da se nada da će se s iranskim dužnosnicima "pozabaviti otvorenim pitanjima".

- Nadam se da ću uspostaviti kooperativan kanal izravnog dijaloga kako bi IAEA mogla nastaviti bitne aktivnosti provjere u zemlji - napisao je Grossi na Twitteru. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu