Bosna i Hercegovina     | 23.11.2021. 13:13 |

Džaferović: Postupci vladajuće strukture RS-a nisu izoliran slučaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s generalnom sekretarkom OSCE-a Helgom Marijom Schmid, koja boravi u posjeti BiH, o aktuelnoj sigurnosnoj krizi izazvanoj unilateralnim postupcima vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

Džaferović je ponovio da vlasti entiteta RS mogu ostvariti svoje najave samo pokušajem primjene protivpravne sile protiv institucija države Bosne i Hercegovine, čime bi srušile mir u Bosni i Hercegovini.

U fokusu razgovora je bila i blokada institucija, koja je rekao i u sredstvima javnog informisanjazultata nedolaska zastupnika i ministara iz entiteta RS na sjednice Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, kao i glasanja člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta protiv svih tačaka dnevnog reda sjednica Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je potcrtao da postupci vladajuće strukture u RS, na čelu sa Dodikom, nisu izolirani incident, već dio višegodišnjeg projekta, čija je konačna namjera secesionističke prirode, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović i Schmid razgovarali su i o prijedlozima OSCE-a kada je u pitanju povećanje transparentnosti i zaštita integriteta izbornog procesa, a tema razgovora bila je i segregacija u formi "dvije škole pod jednim krovom", te diskriminacija u obrazovnom sistemu, kroz zabranu upotrebe bosanskog jezika u entitetu RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Džaferović: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade

Džaferović: Samo širok probosanski blok može zaštititi državu, opasno je popuštati SNSD-u i HDZ-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu