Svijet     | 23.11.2021. 16:34 |

Grossi u Iranu insistira na širem pristupu IAEA nuklearnim postrojenjima

FENA Internet

TEHERAN, 23. novembra (FENA) - Čelnik agencije Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor sastao se u utorak s iranskim zvaničnicima kako bi insistirao na širem pristupu nuklearnim postrojenjma u Islamskoj Republici uoči diplomatskih razgovora o ponovnom pokretanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Mariano Grossi, suočava se s teškim pregovorima s iranskim zvaničnicima jer inspektori njegove agencije nisu u mogućnosti da dobiju pristup nadzornim snimcima iranskih nuklearnih postrojenja u kojima Teheran stvara zalihe obogaćenog urana.

Nakon povlačenja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz nuklearnog sporazuma, Islamska Republika sada obogaćuje manje količine urana čistoće do 60 posto - na najviši nivo do sada i blizu nivoa čistoće od 90 posto potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iako Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe, njegov regionalni suparnik Izrael u više je navrata upozoravao da neće dopustiti da Teheran stvori nuklearno oružje, i sumnja se da je pokretao napade na iranski nuklearni program.

Administracija aktuelnog američkog predsjednika Joe Bidena saopćila je u međuvremenu kako je spremna da se vrati nuklearnom sporazumu, ali je upozorila Teheran da vrijeme ističe.

Sve to povećava rizik od šireg sukoba s Iranom, koji je zauzeo oštriji stav uoči razgovora s administracijom novog predsjednika Ebrahima Raisija, štićenika iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija.

Pišući na Twitteru u ponedjeljak, Grossi je naglasio kako se nada “razgovorima o otvorenim pitanjima” s iranskim zvaničnicima.

- Nadam se uspostavi korisnog i kooperativnog kanala komunikacije kako bi IAEA mogla nastraviti ključne aktivnosti verifikacije u ovoj zemlji - piše Grossi.

On je u utorak posjetio Organizaciju za atomsku energiju Irana, civilnu agenciju za nuklearnu energiju, u trećoj takvoj posjeti od februara. Održao je razgovore s novim čelnikom te agencije, Mohammadom Eslamijem. UN su u 2008. sankcionirale Eslamja zbog “angažmana u osjetljivim nuklearnim aktivnostima koja se mogu koristiti u razvoju sistema nuklearnog oružja”, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu