Kultura     | 24.11.2021. 10:16 |

Predstava 'Gospođica Julija' otvara ovogodišnji TKT Fest

FENA Saopćenje

TUZLA, 24. novembra (FENA) - Izvedbom drame "Gospođica Julija" 29. novembra u Teatru kabare Tuzla bit će otvoren ovogodišnji XIX TKT Festival – Dani akademskog teatra 2021., koji će do 12. decembra biti održan uz slogan "KO VIDi 19i?".

Promocija te drame bit će realizirana u partnerstvu sa Amabasadom Švedske u Bosni i Hercegovini, nakon čega će uslijediti svečano otvaranje Festivala pozorišno-dokumentarnom izložbom i izvedbom predstave "Gospođica Julija" Augusta Strindberga nastala u koprodukciji HNK u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, u režiji Aide Bukvić.

Teatru kabare Tuzla je piripala čast ugostiti ambasadoricu Švedske u BiH Johanna Stromquist.

Direktorica teatra Ivana Milosavljević govorila je o nešto drugačijem održavanju ovogodišnjeg TKT Fest-a. Istakla je da se Festival održava u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i da je teatar osigurao sve potrebne mjere kako bi publika mogla uživati u jedinstvenom pozorišnom programu, da su na festivalu odabrane predstave koje se svojom tematikom i kvalitetom nalaze među najboljima u regiji.

Naglašeno je da Teatar kabare Tuzla predstavlja jedini teatar u kantonu koji ima nezavisnu profesionalnu scenu, ne nalazi se na budžetu i ovisi isključivo od odabira projekata i publike koja je radi pandemije sve manje prisutna u pozorišnim salama.

Umjetnički direktor festivala Damir Altumbabić detaljnije je predstavio sadržaj XIX Festivala koji ove godine čine trenutno najaktuelnije predstave s ovih prostora. Važnost Festivala se ogleda u njegovom kontinuitetu, estetskoj formi ali i razmjeni najkvalitetnijih predstava regiona.

Uprava i članovi teatra ističu zahvalnost sponzorima i medijskim pokroviteljima, ali i Vladi Keroševiću koji je dugogodišnjim radom i djelovanjem utkao put kojim se Teatar kabare Tuzla kretao.

Kao i svake godine, publika ima priliku glasati i odabrati najbolju predstavu na Festivalu, a također će moći uživati u audio i video hronikama u izradi Zorana Pavljaševića. Jedan od noviteta ove godine jest i da će, nakon svake predstave, biti upriličena dodjela nagrada za najistaknutiju ulogu izvedene predstave.

Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na broj 035 264 733, putem kojeg se može dobiti više informacija o cijeni ulaznica i raspoloživosti slobodnih mjesta, ali i u inboxu facebook stranice Teatra kabare Tuzla.

U bogatom ovogodišnjem programu naći će se i predstave "Vla Vla Vlajland cabaret" autora i režisera Ivana Lea Leme (Kazalište Moruzgva Zagreb / Hrvatska), ''Medeja'' Euripid u režiji Damira Altumbabića (Akademija dramskih umjetnosti Tuzla/BiH), ''Münchhausen'' reditelja Borisa Kovačevića (Teatar Exit i MOVENS Zagreb/Hrvatska), ''Lijevo desno glumac'' autorski projekat Zijah Sokolović povodom 50 godina njegovog umjetničkog glumačkog rada (Thearto & Yugoart / Hrvatska / Srbija).

Tu je i predstava "Tri žene" Vedrana Klapica u režiji Roberta Raponje (koprodukcija: Tigar teatar / Teatar Fort Forno / Osječko ljeto kulture / Hrvatska), dok će Festival biti zavoren premijerom predstave za djecu "Hoću kući" autorice Jasminke Petrović u režiji Envera Hasića (Teatar kabare Tuzla/Bosna i Hercegovina), saopćeno je iz Press službe TKT Tuzla. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM

Pobjednici m:tel App natjecanja putuju na Regionalni izazov u Beogradu