Kultura     | 25.11.2021. 10:31 |

Večeras koncert 'Savremenici - nova djela bh. kompozitora'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras će biti upriličen koncert Savremenici - nova djela bosanskohercegovačkih kompozitora, u organizaciji Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS), Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Hayat TV. 

Repertoar koncerta, koji će Hayat TV direktno prenositi iz Doma Oružanih snaga BiH u 20 sati, uključit će deset praizvedbi. Sva djela će izvesti Simfonijski orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod dirigentskom palicom Emira Mejremića, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Koncert će biti otvoren multimedijalnom kompozicijom Moving Landscape Glitched za simfonijski orkestar i live interaktivni video Ališera Sijarića, gdje je u realizaciji video segmenta učestvovao Irfan Brković, dok je za fotografiju i animaciju zaslužan Marko Jovančić, nakon čega će biti izvedene i Krajiške skice Mladena Jankovića, Bright Earth Igora Karače, Necropolis Davida Mastikose, Svita za simfonijski orkestar Šerbet Hajrudina Muhića, Machiavellian Hypomania Hanan Hadžajlić, Forged Dine Rešidbegovića, Simfonijska rapsodija Tonija Toplana, Machina in Dubio za simfonijski orkestar i elektronski zvuk Svjetlane Bukvić, te Elegija Emira Mejremića u čijoj će izvedbi, osim Simfonijskog orkestra MAS, učestvovati i solisti violinista Marko Simović i violončelistica Belma Alić. 

Zbog ograničenja uslijed aktuelnih epidemioloških mjera, koncertu je moguće prisustvovati uživo samo uz pozivnicu, ali će zainteresiranoj publici biti dostupan na kanalima Hayat TV, navodi se u saopćenju. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Koncert Josipe Lisac u BKC-u gotovo rasprodan, raspoloživ još mali broj ulaznica

Dogodilo se na današnji dan

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu