Sport     | 28.11.2021. 09:28 |

Omeragić i Branković nastupili na Svjetskom klizačkom kupu u Nizozemskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track) Tarik Omeragić i Edin Branković nastupili su na Svjetskom kupu u Nizozemskoj od 25. do 28. novembra 2021, koji je bio četvrti, ujedno i posljednji kvalifikacioni za odlazak na Olimpijske igre 2022.

Omeragić je imao dobar nastup na 500 m gdje je ponovo oborio državni rekord, koji je postavio na prvom Svjetskom kupu u Kini. Taj rekord sada iznosi vrijednih 0:42.587, što je bilo dovoljno za plasman na 50. mjesto.

Na 1.500 m, u izuzetno jakoj konkurenciji, bio je 58. ali nije uspio ući u završni krug takmičenja i ponoviti uspjeh iz Mađarske, gdje je bio na 32. mjestu. Kad se saberu svi rezultati sa 4 Svjetska kupa, Omeragić je u ovoj disciplini bio blizu plasmana među 36 najboljih brzoklizača svijeta koji su se kvalifikovali za nastup na ZOI 2022. Na 1.000 m zauzeo je 77. mjesto.

Na 1.000 i 1.500 m Branković je bio 61., dok je na 500 m zauzeo 75. mjesto.

Iz Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine istaknuto je da su zadovoljni nastupom reprezentativaca, a posebno na promociji i dostojanstvenom odnosu prema sportu i državi koju predstavljaju.

- Veliki je uspjeh izboriti nastup na najjačim takmičenjima i ravnopravno se nositi s najboljim brzoklizačima svijeta koji imaju obezbijeđene sve uslove za pripreme od svojih država, između ostalog stalan i značajan budžet za pripreme i nastupe, s kompletnim pratećim timom, besplatno i neograničeno korištenje ledene plohe, opremu itd, dok naši reprezentativci nemaju ništa od toga, ni minimum uslova za ozbiljne pripreme. U Olimpijskom gradu nema ni ledene plohe, niti naznaka da će je i biti. Podsjećamo da je ledena dvorana Zetra nakon obnove 1999. od strane predsjednika MOK-a namjenjena sportistima Bosne i Hercegovine - navode iz Saveza.

Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine u januaru iduće godine očekuju nastupi bh. reprezentativaca na dva Evropska i jednom Svjetskom prvenstvu, te će učiniti sve da takmičarima zbog nedostatka podrške ne bude uskraćena mogućnost nastupa, najavljeno je iz te organizacije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Mostar stigla zlatna medalja sa Svjetskog sambo kupa

Karate - Edna Bašagić srebrena na Svjetskom kupu u Poreču

Biciklizam - Sjajna Lejla Njemčević osvojila drugo mjesto na Svjetskom kupu u Italiji

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade