Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 17:39 |

Lovrinović sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske Kaymakciem

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović razgovarao je danas sa zamjenikom ministra vanjskih posova Republike Turske Farukom Kaymakciem.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o evropskom putu dvije zemlje.

Lovrinović je upoznao visokog gosta s trenutnom situacijom u zemlji, ocijenivši da trenutna politička kriza otežava rad svih institucija vlasti, pa i, kako je naglasio, PSBiH i njenih tijela.

Naglašavajući da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu, Lovrinović je informirao zamjenika ministra spoljnih poslova Turske o tome da se u parlamentarnoj proceduri nalazi Prijedlog Deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa BiH, kojom se od Evropskog parlamenta traži da podrži zahtjev BiH da u 2021. godini dobije kandidatski status, što bi, kako je istaknuo, relaksiralo političke odnose u BiH i bilo značajan podsticaj za brže provođenje reformi na evropskom putu BiH.

Zahvaljujući se Turskoj na, kako je kazao, dokazanom prijateljstvu i snažnoj podršci koju ova država pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija, Lovrinović je izrazio očekivanje da će odnosi dvije prijateljske zemlje i u budućnosti biti na visokom nivou i da će se nastaviti razvijati na zadovoljstvo obje zemlje.

Naglašavajući da razumije probleme s kojim se BiH susreće u procesu evropskih integracija, zamjenik ministra vanjskih posova Republike Turske Faruk Kaymakci rekao je da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini i svim drugim zemaljama regiona na evropskom putu. Kazao je, također, kako smatra da sve zemlje regiona, kao i Republika Turska, zaslužuju da budu članice Evropske unije.

Gospodin Kaymakci pozvao je predsjedavajućeg Lovrinovića i članove Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH da posjete Tursku i uspostave intenzivniju saradnju sa srodnim parlamentarnim komisijama i odborima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu