Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 12:58 |

Otvoren javni poziv za projekte civilnog društva na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Western Balkans Fund (WBF) otvorio je javni poziv za prijavljivanje kvalificiranih osoba sa zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

Prijave se mogu podnijeti putem aplikacijskog sistema na službenoj web stranici Fonda www.westernbalkansfund.org.

Javni poziv će biti otvoren do 23. decembra 2021. godine. WBF tim će obići region kako bi se susreo sa zainteresiranim stranama i potencijalnim dobitnicima grantova na info sesijama, tokom kojih će im pružiti detaljne informacije o prijavi, partnerstvima sa sličnim organizacijama iz regiona kao i ostalim bitnim temama.

U Sarajevu, info-sesije će se održati u Ministarstvo vanjskih poslova, 2 decembra ove godine.

Western Balkans Fund, je međunarodna organizacija koju su osnovala ministarstva vanjskih poslova WB6, jedinstven je regionalni mehanizam i predstavlja novi duh saradnje koji pušta korijenje u regionu zapadnog Balkana.

Kroz podršku regionalnih projekata, WBF direktno doprinosi unapređenju saradnje unutar regiona, čineći je vidljivijom, pristupačnijom, a samim tim i sve više prepoznatljivom kao investicijom koja donosi značajne rezultate kroz mala ulaganja za čitav zapadni Balkan.

Ovo je četvrti javni poziv od osnivanja WBF-a 2017. godine, ali prvi koji ima značajnu podršku Evropske unije, koja sufinansira regionalne grantove kroz IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) fondove.

Organizacije civilnog društva su primarni korisnici zajedničke aktivnosti EU/WBF, ali prihvatljivi potencijalni primaoci grantova uključuju udruženja, fondacije, neprofitne organizacije, regionalne mreže, lokalne i regionalne javne ustanove ili institucije kao i poslovna udruženja.

U prethodnim regionalnim pozivima (2017-2020), WBF je privukao 890 prijava različitih organizacija civilnog društva i ostalih sudionika, direktno uključujući 3.430 organizacija, doprevši do više od 10.000 građana.

Zahvaljujući podršci EU, četvrti javni poziv za prijavu prijedloga projekata će biti najveći do sada po finansijskoj podršci korisnicima grantova kao i po broju podržanih projekata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

FHP pozvao vlasti Srbije da podrže rezoluciju UN-a i prekinu s praksom slavljenja ratnih zločinaca

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Lukašenko pozvao na organiziranje uličnih patrola radi pružanja bezbjednosti u bjeloruskim gradovima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu