Bosna i Hercegovina     | 02.12.2021. 15:06 |

ANUBiH i Fondacija Pravda za BiH sarađuju na Općoj enciklopedije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2.decembra (FENA) - Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Fondacija Pravda za Bosnu i Hercegovinu parafirali su danas Memorandum o saradnji čime su stvorene pretpostavke za izradu Studije izvodljivosti Opće enciklopedije Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

 Fondacije Pravda za Bosnu i Hercegovinu odredila se da, u skladu sa svojim finansijskim kapacitetima, sufinansira izradu Studije izvodljivosti za Opću enciklopediju Bosne i Hercegovine. Memorandum su parafirali predsjednik ANUBIH akademik Muris Čičić i predsjednica Upravnog odbora Fondacije Fadila Memišević.

Nakon više od dvije i po decenije nakon Daytonskog mirovnog sporazuma konačno su se stekli uvjeti za rad na Studiji izvodljivosti za izradu najkompleksnijeg, naobuhvatnijeg i najznačajnijeg leksikografskog poduhvata u modernoj historiji Bosne i Hercegovine – izradi Opće enciklopedije BiH. Ovaj najznačajniji projekat, koji određuje i označuje Bosnu i Hercegovinu kao samo svoju, nezavisnu državu, vodiće se kroz institucinalni okvir ANUBIH.

Strane potpisnice danas su usaglasile da će se za nedostajuća sredstva za izradu Studije izvodljivosti Fondacija obratiti svim nivoima vlasti kako bi se ista obezbjiedila u 2022. godini, u kojoj bi se trebala i izraditi kompletna Studija.

Osnivači Fondacije su organizacije civilnog društva - Hrvatsko narodno vijeće BiH, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Društvo za ugrožene narode, koje će na ovom projektu dati svoj puni doprinos u skladu sa smjernicama i projektnim aktivnostima koje ponudi Akademija nauka i umjetnosti BiH. ANUBIH će sa svoje strane, a prema ukazanim potrebama angažirati univerzitetske resurse iz BiH i inozemstva jer ovaj epohalni projekat zahtijeva angažman sveukupne bosanskohercegovačke akademske zajednice, navodi se u saopćenju.
 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu