Kultura     | 03.12.2021. 11:08 |

Dodjela nagrada za znanost u FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. prosinca (FENA) - Na Svečanoj sjednici Savjeta za znanost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti javnosti će biti predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za znanost u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna znanstvena dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Savjeta za znanost, akademik prof.dr. Rešid Hafizović će proglasiti dobitnike federalnih nagrada za znanost u četiri kategorije, i to Nagrade za životno djelo, Godišnje nagrade za znanost, Godišnje nagrada za mlade istraživače i Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju znanosti, priopćilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Uz novčane nagrade dobitnicima će biti uručene i povelje, a što je utvrđeno i Odlukom o dodjeli federalnih nagrada za znanost koju je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, donijela Vlada Federacije BiH 29.11.2021. godine.

- Ove godine ćemo prvi put u Federaciji BiH dodijeliti nagrade za znanost, i to za izuzetno značajna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli znanstvenici i istraživači - kandidati za nagradu - istaknuo je pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologije Jasmin Branković.

Prijedloge za dodjelu nagrada Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti mogli su, putem nadležnih županijskih ministarstava, podnijeti akademije znanosti i umjetnosti, sveučilišta i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, znanstvene ustanove, znanstveno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

- Evidentno je da znanstvenici i istraživači s ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu. Stoga nas raduje da sada imamo uređene procedure na osnovu kojih ćemo dodijeliti nagrade za znanstvene rezultate u FBiH. Dodjela ovih nagrada predstavlja i značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao znanstveno i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu - kazao je Branković, te napomenuo kako će se ove nagrade dodjeljivati svake godine.

Inicijativu za obilježavanje Dana znanosti u FBiH pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a prihvatila Vlada FBiH, te se Dan znanosti u FBiH od 2019. godine obilježava 12. prosinca s ciljem populariziranja znanosti  i znanstveno-istraživačkog rada, a posebno među učenicima i studentima.

Svečana sjednica Savjeta za znanost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti bit će održana u utorak, 7. prosinca, u 12 sati u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, navodi se u priopćenju. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu