Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 15:16 |

Vijeće za djecu BiH najoštrije osudilo čin vršnjačkog nasilja u OŠ u Nevesinju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje čin vršnjačkog nasilja koje se proteklih dana dogodilo u Nevesinju u Osnovnoj školi (OŠ) „Risto Proroković“, o čemu je putem medija upoznata šira društvena javnost.

Povodom ovog slučaja, Vijeće za djecu BiH naglašava da je sve učestalije kršenje
elementarnih prava djeteta, kao što su u ovom slučaju pravo djeteta na život, opstanak i zdrav razvoj, pravo djeteta na zaštitu od svih oblika nasilja, kao i prava djeteta na zaštitu, oporavak i rehabilitaciju.

Ova prava zagarantovana su djeci Konvencijom o pravima djeteta, a i relevantnim domaćim zakonima, saopćeno je iz Vijeća za djecu BiH.

Kako iz Vijeća ističu, vršnjačko nasilje izuzetno negativno utiče na fizičko, psihičko i socijalno funkcionisanje djeteta u razvoju, bilo da je ono žrtva, počinilac ili svjedok nasilja, a posebno ako se to nasilje često ponavlja, odnosno ako preraste u zlostavljanje.

U Vijeću za djecu smatraju da svi oblici diskriminacije djece sve više nanose štetu najdragocjenijem resursu svakog društva - djeci i omladini, te, stoga, upozoravaju da obrazovne vlasti imaju obavezu da uspostave efikasan i održiv mehanizam i da preduzmu sve mjere i aktivnosti za suzbijanje svih oblika nasilja nad djecom, te da uspostave i dosljedno primjenjuju zakonske odredbe i protokole za zaštitu djece od nasilja i vođenja postupaka u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

- Pozivamo sve nadležne institucije da dosljedno primjenjuju zakonska rješenja za zaštitu djece od nasilja kao i uključivanje Ombudsmana za djecu RS. Također, pozivamo i sve medije i one koji budu izvještavali o ovom slučaju do njegovog razrješenja, da dosljedno poštuju pravila za etičko izvještavanje o djeci, poštujući pravo na
zaštitu njihove privatnosti, dostojanstva i integriteta - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu