Bosna i Hercegovina     | 06.12.2021. 13:24 |

Usvojena Zajednička deklaracija vijeća za štampu i medije za jačanje etike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Vijeća za štampu i medije iz jugoistočne Evrope i Turske usvojila su na regionalnom sastanku u Sarajevu prošlog mjeseca Zajedničku deklaraciju koja poziva na jačanje medijske etike u digitalno-informacijskom ekosistemu.

Podsjećajući na važnost medijske samoregulacije u jačanju slobode medija i suzbijanja online dezinformacija, vijeća za štampu i medije regiona pozvala su različite aktere da osiguraju njihovo dobro funkcioniranje i održivost u digitalno-informacijskom ekosistemu.

Deklaracija je rezultat dvodnevne diskusije organizirane u okviru UNESCO-EU finansiranog projekta „Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi – faza 2“, na hibridnom događaju na kojem su učestvovali predstavnici svih samoregulacijskih tijela regiona: Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, Vijeća za štampu Albanije, Saveta za štampu Kosova, Saveta za štampu Srbije, Vijeća za medijsku etiku u Sjevernoj Makedoniji i Vijeća za štampu Turske.

Predstavnici vijeća razgovarali su o izazovima informacijskog ekosistema koji se neprestano razvija, pojavi novih formi novinarstva, ovisnosti medija i novinara o društvenim mrežama za objavu sadržaja te održivosti samoregulacijskog sistema. Rezultati tih diskusija sumirani su u Zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali predstavnici samoregulacijskih tijela.

Među pitanjima koja su razmatrana tokom diskusija, bila je i potreba za unaprijeđenjem etičkih standarda u okviru cjelokupne medijske profesije, uključujući nove online medijske aktere, kao i  povećanje članstva medija u sistemu.

Deklaracija, stoga, poziva medijske profesionalce da osiguraju dovoljnu educiranost i svjesnost o važnosti poštivanja novinarskih standarda, ali i da osiguraju vidljivost pripadnosti medija sistemu samoregulacije. 

Također, deklaracijom su pozvana samoregulacijska tijela da osiguraju mogućnosti za pojačan dijalog sa medijskom zajednicom na lokalnom nivou, te poseban žalbeni mehanizam u slučajevima kada se novinarski sadržaj blokira ili ukloni sa tih platformi.

Zajednička deklaracija vijeća za štampu jugoistočne Evrope prevedena je na lokalne jezike u regionu. Verzija na lokalnim jezicima dostupna je na stranicama svakog samoregulacijskog tijela, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu