Kultura     | 12.12.2021. 13:26 |

Savić: Ambasada BiH u Španiji obilježava 20 godina od smrti Mirze Delibašića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 12. decembra  (FENA) - Promocija kulture Bosne i Hercegovine je jedan od mojih prioriteta, iz razloga što smatram da imamo šta ponuditi, i mislim da je to najbolji način da se u javnosti mijenja percepcija o našoj zemlji koja se nažalost najviše spominje u stranim medijima u kontekstu političke nestabilnosti - kazala je u razgovoru za Fenu ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić govoreći o radu te ambasade na promociji bh. kulture.

Mišljenja je da Ambasada na tom planu dosta uradila, imajući u vidu u Španiji nema organizirane dijaspore koja pomaže rad Ambasade, posebno kada je riječ o kulturi, kao što je to slučaj u Pragu, kao i okolnosti u kojima je radila protekle dvije godine s obzirom da je Španija bila jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom.

Iz niza programa koji su održani, ambasadorica Savić ističe izložbu faksimila sarajevske Hagade otvorene sredinom septembra, koja je izazvala veliku pažnju, a bit će do kraja ove godine otvorena u Madridu. 

Savić je istakla da će se aktivnosti oko promocije Hagade nastaviti i naredne godine. U Andaluziji je Ambasada BiH u suradnji sa nacionalnim Festivalom fotografije, dobila mogućnost da u palači Villavicencio predstavi rad šest fotografkinja iz Bosne i Hercegovine Imrane Kapetanović, Vanje Lisac, Adele Jušić, Dijane Muminović i Anje Zebić.

-U dva navrata smo ranije organizirali online izložbe bh. skulptora Adisa Fejzića čiju smo rad promovirali putem portala koji javnost u Španiji informira o radu diplomatsko-konzularnih predstavništava. Tu su i drugi događaji koje smo u skladu s mogućnostima podržavali. Izdvojila bih promociju knjige Damira Ovčine u Barseloni i Madridu. On je dobio veliku pažnju u ovdašnjim medijima i bilo je puno tekstova u kojima se govorilo o njegovoj darovitosti - kazala je ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić.

Govoreći o planovima za narednu godinu, kaže da je posjetila fondaciju “Tri kulture” sa sjedištem u Sevilli zbog buduće saradnje na promociji bh. kulture. Tako je, između ostalog, razgovarano o mogućnosti organiziranja Dana bosanskohercegovačkog filma.

Ambasada BiH u Španiji će biblioteci te fondacije darovati knjige bh. autora koje su dosad prevedene na španski jezik. Riječ je, između ostalih, o djelima Faruka Šehića, Damira Ovčine, Igora Štiksa…

Savić pojašnjava da je Fondacija “Tri kulture” ugledna kulturna institucija koja radi na promoviranju dijaloga, mira i suživota među narodima i kulturama Mediterana.

Također, ističe niz aktivnosti na kojima je sudjelovala s namjerom da što bolje predstavi BiH. Između ostalog, sudjelovanje na izložbi "Fudbal za mir", na različitim konferencijama, pisanjem za magazine, učešćem na događajima posvećenim ulozi Španije u BiH.

-U Španiji postoji mala dijaspora i moja su nastojanja da se svi naši građani osjećaju dobrodošlo u Ambasadi. Od oko 3.500 Bosanaca i Hercegovaca koji su došli u Španiju početkom rata u BiH, veći dio danas ima špansko državljanstvo. Prema statistikama Kraljevine Španije, ovdje živi oko 1.200 naših državljana, ali, nažalost ne postoji nijedno udruženje koje bi ih povezalo. Zemlja je ogromna, četvrta je po veličini europska zemlja. Sa 47 miliona stanovnika druga je po veličini u EU, u pojedinim gradovima živi samo po nekoliko bh. građana ili nijedan. Inače, naša baza podataka o državljanima BiH se temelji na informacijama koje dobivamo od njih kada nam se obrate tražeći neku konzularnu uslugu - kazala je Savić.

Smatra da je bh. dijaspora ogroman potencijal. Iako u Španiji nije velika, općenito govoreći, stav je ambasadorice Savić da BiH u dijaspori ima kvalitetne ljude s kojima treba održavati vezu.

Kad je riječ o drugim diplomatskim angažmanima, ističe pokretanje aktivnosti koje vode ka članstvu BiH u Internacionalnom Vijeću za masline, što smatra vrlo korisnim za BiH.

-Poduzela sam sve što je u mojoj moći da to i postanemo. Sada naše institucije trebaju uraditi svoj dio posla, moja inicijativa je dobila podršku, ali je potrebno okončati procedure koje vode ka članstvu - kazala je.

Savić kao važno pitanje ističe i postizanje sporazuma o priznavanju vozačkih dozvola, koji BiH pokušava dobiti već dugo vremena.

-Po dolasku u Madrid obnovila sam pregovore o ovoj temi, imamo novi nacrt sporazuma, ali u BiH za razliku od Španije postoji više institucija koje su nadležne za ovu oblast, što nam ovaj posao čini još kompleksnijim. Ovo su upravo dva primjera koja pokazuju kako se u ovom poslu sve postiže vrlo sporo i ne ovisi samo o diplomati koji takve stvari inicira - naglašava Savić.

Naredne godine se, podsjetila je, obilježava 30 godina od uspostave bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

-Radimo sve što je u našoj moći da podstaknemo i iniciramo suradnje gdje god je to moguće, inicirali smo uspostavu prve zračne linije i nadamo se da će razgovori koji su pokrenuti dovesti u konačnici do toga da bude uspostavljena. Turizam, ekonomija, kultura u vrhu su prioriteta za narednu godine - istakla je Savić.

Svake godine, na turističkom sajmu FITUR, jednom od najvećih u Europi, BiH ima svoje predstavnike, a Savić kaže da je razgovarano o mogućnostima turističke promocije, ali zbog pandemije su bili onemogućeni da u protekle dvije godine urade nešto više. Turizam je, ističe, jedna od oblasti u kojoj žele uraditi mnogo više naredne godine.

-Do pandemije, značajan broj španskih vjernika je posjećivao Međugorje. Prva grupa Španaca koja je posjetila BiH prije nekoliko mjeseci je bila grupa vjernika koji su charter letom doputovali u Mostar u namjeri da posjete Međugorje. Osim toga, u posljednje vrijeme bilježimo veći broj poziva Španaca koji traže informacije o našoj zemlji jer imaju želju da bolje upoznaju BiH. Riječ je uglavnom o turistima koji posjećuju Hrvatsku i namjeravaju da nakon toga dođu i kod nas. Od ove godine imamo i Počasni konzulat BiH za španske regije Andaluziju, Valenciju i Mursiju u gradu Alicante i inicirali smo uspostavu zračne linije kako bismo povezali naše zemlje i uspostavili što bolje uvjete za turističku suradnju - podvlači Savić.

-Na proljeće želimo raditi na promociji BiH kao zemlje privlačne za strana ulaganja i nadamo se da ćemo u tom smislu imati jednu prezentaciju i u Barseloni - kazala je Savić.

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Španiji 13. decembra će se obilježiti 20 godina od smrti Mirze Delibašića i 40 godina otkako je igrao u Real Madridu.

-Prošlog mjeseca sam u vezi s tim imala sastanak sa Juan Antonio Corbalánom, bivšim košarkašom Real Madrida, kardiologom i prijateljem najboljeg bh. košarkaša Mirze Deibašića, te autorom knjige “Razgovori sa Mirzom”. Pored razgovora o Mirzi, namjeravamo predstaviti i dokumentarni film o Delibašiću koji je ljetos prikazan na SFF-u - kazala je ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić

Ona naglašava da je o organizaciji ovog događaja razgovarano s direktorom Centra Sefarad, gdje je prije dva mjeseca otvorena izložba o sarajevskoj Hagadi, koji je pokazao interes i ponudio mogućnost korištenja prostorija Centra te prikazivanja filma.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Savić s predsjednicom španjolskog Kongresa zastupnika razgovarala o jačanju saradnje na evropskom putu BiH

Ambasadorica Savić na diplomatskom prijemu u Kraljevskoj kući u Madridu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu