Bosna i Hercegovina     | 08.12.2021. 14:02 |

Nastavlja se provedba Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. prosinca (FENA) - U Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održan je radni sastanak Povjerenstva za provedbu Županijskog programa ranog otkrivanja raka na kojemu je razmatrana mogućnost provedbe navedenog programa koji je zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa privremeno zaustavljen.

Na sastanku je dogovoreno da sve zdravstvene ustanove s područja HNŽ-a, koje su prije početka pandemije potpisale ugovore o sudjelovanju u provedbi navedenog programa, ponovno otpočnu s aktivnostima na realizaciji Programa, te su pozvane i ostale zdravstvene ustanove koje ispunjavaju uvjete da se uključe u program, priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a.

Također, planirano je do kraja godine izvršiti sve tehničke i druge pripreme vezane za slanje pozivnica ženama za obavljanje besplatnih mamografskih pregleda.

Prve pozivnice koje će sadržavati i epidemiološke smjernice bit će upućene u siječnju 2022. godine.

Sukladno Županijskom programu ranog otkrivanja raka dojke za razdoblje 2019. - 2022. godine, preventivni mamografski pregled besplatan je za sve žene starosne dobi od 45-69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja.

Sve žene koje spadaju u navedenu dobnu skupinu i nisu zdravstveno osigurane, a imaju mjesto prebivališta u HNŽ-u, za preventivni mamografski pregled mogu se javiti u područni ured županijskog ZZO-a sukladno mjestu prebivališta.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a poziva sve žene da se odazovu na preventivni program, jer rana detekcija spašava život.

Iz ZZO-a podsjećaju kako je Vlada HNŽ-a na prijedlog navedenog ministarstva 2018. godine usvojila Županijski program ranog otkrivanja raka dojke za razdoblje 2019. - 2022. godine.

Nakon obavljenih edukacija i provedenog pilot projekta, Ministarstvo sklopilo je ugovore o sudjelovanju u provedbi Županijskog programa sa zdravstvenim ustanovama s područja ove županije koje su iskazale spremnost za sudjelovanje u programu, te se on do početka pandemije na području cijele županije odvijao u punom kapacitetu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Brčko: Edukativne radionice na temu 'Prevencija karcinoma dojke i ginekoloških karcinoma'

Znatno uvećan Financijski plan ZZO-a HNŽ-a za 2024. godinu

ZZO HNŽ: U petak započinje distribucija premije osiguranja za 2024. godinu

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti