Kultura     | 08.12.2021. 17:38 |

Studenti SUM-a promoviraju svoje proizvode poput čipsa od sušene japanske jabuke

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. prosinca (FENA) – Uz usvojeno teorijsko znanje, brojni studenti već tijekom studiranja žele teorijski dio spojiti s praktičnim. U tome im često, kroz razne aktivnosti, priliku pružaju studiji koje pohađaju. Tako i studenti Agronomskog prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (APTF SUM) sami stvaraju zanimljive proizvode poput rakije od dunje ili čips od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike.

Tim povodom navedeni fakultet organizira 'Znanstveni dan' na kojemu će biti predstavljeni proizvodi koje uzgajaju i proizvode studenti i profesori, a koji će se održati u petak, 10. prosinca, od 11 do 14 sati u prostorijama fakulteta, priopćeno je iz Studentskog zbora SUM-a.

'Znanstveni dan' promovirat će teme iz područja ekologije, biologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije.

- Čips od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike nije proizvod koji možete pronaći u svakoj trgovini, kao ni rakiju od dunje koja je studentski proizvod. Svi naši proizvodi su ustrajan rad naših studenata u suradnji s profesorima, a neke proizvode smo stvarali i uzgajali nekoliko mjeseci – kazala je studentica Martina Arapović, zamjenica predsjednika Studentskog zbora APTF i jedna od organizatorica ovog događaja. 

Navela je kako je svrha ovakvog događaja popularizacija znanosti kroz neprofitne događaje i programe koji promoviraju znanost, znanstveno-istraživački rad i znanstvene metode istraživanja među djecom, učenicima, mladima i široj društvenoj zajednici.

Neke od tema Znanstvenog dana odnosit će se na prikaz entomoloških zbirki, prezentaciju svježe prešanih ulja uz mogućnost degustacije, uzgoj i degustaciju mikrosjemenja i klica, degustaciju sireva, prezentiranje voćnih i povrtnih prerađevina, prikaz kolekcije sjemenki voća i povrća te na pH indikatore-test s crvenim kupusom.

Bit će prezentiran i lažni med te načini kako ga otkriti, vermikompost-kompostiranje s glistama, degustacija alternativnih proteinskih izvora u hrani i suplementi u prehrani. Najavljeno je i prezentiranje vina, proizvoda od vina i likera uz pokazne vježbe u laboratoriju, degustacija čajeva, kao i izolacija DNA.

U okviru 'Znanstvenog dana' organizira se i posjet laboratoriju za prepariranje kukaca, mikroskopiranje s trajnim biljnim i životinjskim preparatima. Uz taj događaj bit će promoviran i ERASMUS projekt VIRAL gdje ovaj fakultet sudjeluje kao partner, a svrha je promoviranje informacijskih tehnologija i opreme u poljoprivredi.

Osim navedenog, ovu priliku će iskoristiti i studentski zbor APTF za prezentiranje svojih aktivnosti i okvira djelovanja. Naveli su kako događaj nema profitabilnu svrhu, već prvenstveno promotivnu, a nazočnima će biti raspoloživi različiti promotivni materijali.

Naglašeno je kako na događaju mogu sudjelovati svi kojima je ovo područje od interesa, a pozivi su uglavnom upućeni osnovnim i srednjim školama, te svima uključenima u različite edukacijske sustave.

Znanstveni dan organizira Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zajedno s partnerima, Fakultetom za agri-tropske studije Univerziteta iz Češke i Agromediteranskim fakultetom, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel