Kultura     | 09.12.2021. 17:29 |

Film o žrtvama porodičnog nasilja "Bez glasa" zabilježio zeničku premijeru

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. decembra (FENA) - Dokumentarno-igrani film "Bez glasa", nastao u produkciji Studio Teatra iz Zenice te uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, premijerno je prikazan danas u multiplexu CineStar u Zenici. 

Nakon premijere filma organizirana je i panel diskusija na kojoj je, uz direktoricu zeničke “Medice” Sebihu Husić te novinarku i aktivisticu iz Zavidovića Arminku Memišević, govorila i Banjalučanka Edina Omeragić, koja je bila žrtva porodičnog nasilja.

- Sve je bilo iznenađujuće za mene. To jeste moja priča, ali baš sam, ne mogu Vam to opisati… Još uvijek sam pod nekom tremom, dojmom...Znate kako je - da se to, baš meni, dešavalo. Uvijek je pitanje zbog čega sam toliko dugo to trpila - kazala je Omeragić, koja je žrtva porodičnog nasilja bila 18 godina.   

Upravo je njena nesretna životna priča bila i “polazna osnova” režiserima Nusmiru Muharemoviću i Mirzi Begoviću, koji je i scenarista filma, da prezentiraju priče ukupno 23 žene. Toliko su ih, naime, u procesu snimanja intervjuisali na području cijele BiH.

Jedini uslov koji predstavljamo pred njih je da ustupe prostor ovoj temi, ovim ženama i organizacijama koje se bave pravima žena da, prosto, svi zajedno, glasnije progovorimo o tom problemu- kazao je Muharemović.

 

- Edinina priča bila je, nekako, priča koja je obuhvatala najviše segmenata - svega onoga što smo čuli kroz te priče. Bila je najbolji materijal za postaviti ga u jedan film, ekranizirati... Međutim, igrani dio je esencija, spoj, ne samo njene nego svih drugih priča koje smo čuli. Ovo je samo jedna priča; ima ih, nažalost, hiljade i hiljade u našoj državi. Ali, eto, pokušali smo sa se dotaknemo nekih zajedničkih tačaka i imenitelja koje gotovo sve te priče imaju - kazao je Muharemović.  

Reakcije publike, osoba koje su pretrpile nasilje i osobe koje vode udruženja koja se bore za prava žena, kaže, pokazale su da su uradili "poprilično dobar posao".

- Ako su one zadovoljne, a rekle su da jesu, onda moramo reći da smo ispunili ono što nam je bio cilj. A to je da gasnije i kroz filmsku umjetnost progovorimo o temi nasilja nad ženama - podvlači Muharemović, koji se u filmu pojavljuje i u ulozi glumca.

Film će sada nastaviti svoj “život” kroz kino-projekcije, prije svih u gradovima iz kojih su i njihova partnerska udruženja i fondacije, koje se bave pravima žena i koje su im svojim savjetima pomogle u realizaciji svoje ideje da ekranizuju tu temu.

A podršku i savjete pružili su im “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, “Budućnost” Modriča te “Lara” Bijeljina.

- Početkom proljeća iduće godine film besplatno ustupamo televizijskim kućama u BiH. Već imamo dogovor s 10-ak televizija. Jedini uslov koji predstavljamo pred njih je da ustupe prostor ovoj temi, ovim ženama i organizacijama koje se bave pravima žena da svi zajedno glasnije progovorimo o tom problemu - kazao je Muharemović.

Glumačku ekipu činili su, uglavnom, profesionalni glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ali i mladi glumci zeničkog Studio Teatra: Lana Delić, Irfan Kasumović, Faketa Salibegović-Avdagić, Tamara Miličević-Stilić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Ana Krišto, Sajra Srebrenica i Nedžla Kozica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hit komedija 'Državni lopov' na slavljeničkoj turneji po BiH

Poziv za volontere da budu dio festivala Ljetne večeri Studio Teatra Zenica

Studio Teatar u četvrtak premijerno prezentira film 'Bez glasa'

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli