Kultura     | 17.12.2021. 10:32 |

Udruženje filmskih radnika proslavlja Međunarodni dan kratkog filma 21. decembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Udruženje filmskih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, u suradnji s kinom Meeting Point u Sarajevu, tradicionalno će i ove godine obilježiti Međunarodni dan kratkog filma.

Obilježavanje je zakazano za 21. decembar.  Ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje, najavljeno je iz tog udruženja.

I ove godine će biti predstavljeni najuspješniji filmovi studenata filmskih akademija iz Bosne i Hercegovine. 

S Akademije scenskih umjetnosi iz Sarajeva će biti predstavljen kratki dokumentarni film "Bjelko" Almira Zoletića (Nagrada za najbolji bh. studentski film na Sarajevo Film Festivalu), kao i dva kratka igrana filma - "Zašto ne zaplešete?" Isidore Ratković i "Otplitanje" Mine Vavan.

Akademiju umjetnosti iz Banje Luke predstavit će animirani film "Točak života" Tamare Maksimović i kratki igrani filmovi "Kad jutro svane" Karmen Obrdalj i "Atanasija" Boška Krljaša. 

Svi filmovi premijerno su prikazani u BH Film programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a mnogi od njih su nakon toga prikazani na brojnim festivalima gdje su osvojili nagrade i simpatije publike. 

Iz Udruženja ističu da obilježavanje Međunarodnog dana koriste za predstavljanje najživlje, najhrabrije i najautentičnije produkcije kratkih filmova u Bosni i Hercegovini - za produkciju studentskih filmova.

- Osim kvaliteta i svježine priča kojim su se mladi bh. autori bavili, iznimno smo ponosni na činjenicu da su ovi filmovi i autori već prepoznati i van granica naše zemlje, što nam donosi veliku nadu u daljnji rast i razvoj ove umjetnosti u našoj zemlji - navedeno je u saopćenju Udruženja filmskih radnika u FBiH.

Obilježavanje Međunarodnog dana kratkog filma u kinu Meeting Point počet će u 17.30 sati. Broj mjesta je ograničen.

Program će se odvijati u skladu a važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju i dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije, napomenuli su organizatori. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Žiri i selekcija Takmičarskog programa - kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

Lanaco pokrenuo takmičenje: Snimi kratki film i osvoji dron

Koronavirus se reflektirao na sve sfere ljudskih prava

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel